top of page

PROJEKT / BOSTÄDER / BOVIERAN VIOLA

liljewall_bostäder

STATUS

UPPDRAGSGIVARE

ÅR

BRUTTOAREA (BTA)

PROJEKTTEAM

SYSTEMHANDLING

 

 

BOVIERAN AB

 

 

2017

 

 

CA 5630 M2 BOSTÄDER OVAN MARK, 2490 M2 KÄLLARE/GARAGE + 1100 M2 INGLASAD GÅRD

KRISTEN BROBERG

UA, Handläggande arkitekt
MICHAEL GHERSETTI

Medverkande arkitekt

BOVIERAN VIOLA

Lummig och citynära bostadsoas för dem över 55

Liljewall har arbetat med att utveckla Bovierans bostadskoncept sedan 2006. Några år senare, 2009, stod det första Bovieranhuset färdigt i Partille – en byggnad som gick under konceptet Bovieran Bella. Sedan dess har det byggts färdigt nästan 20 stycken Bovieror på olika platser i Sverige och det projekteras och planeras för många fler.

Bovieran har tillsammans med Liljewall hittills utvecklat totalt tre stycken bostadskoncept – gemensamt är att bostäderna riktar sig till boenden som är 55+. Generellt bygger koncepten på att skapa trygghet och utrymme för möten av olika slag – vilket görs genom flertalet gemenskapshetsytor, en lummig och inbjudande Vinterträdgård och ljusa lägenheter med öppna planlösningar.

Viola är Bovierans cityanpassade bostadskoncept som skapats för tomter i tätare stadsbebyggelse. Bostäderna har planerats för att enklare kunna bli en del av den befintliga stadskärnan då husen har samma storlek som ett klassiskt stadskvarter. Här finns 77 stycken lägenheter fördelade på fyra våningar i fyra stycken huskroppar. Lägenheterna är något mer kompakta och effektivt planerade i Violakonceptet. De förbinds med loftgångar som vetter mot innergården för en smidig tillgång till det gröna. Den lummiga trädgården har en torgliknande yta för flera olika typer av aktiviteter i mitten samt ett antal inbäddade ytor för mer enskilt umgänge. Vinterträdgården upptar i Bovieran Viola ungefär en tredjedel av markytan.

På markplan finns aktivitetslokal som kan användas för att anordna fester eller andra typer av tillställningar och på tredje våningen finns loungeyta. På gården, precis som övriga Bovierankoncept, finns även boulebana och fiskdamm för att skapa igenkänning.

I ett Bovieranboende ska man känna sig välkommen, trygg och finna plats för att möta både andra boende såväl som besökande vänner. Bovieran Viola planeras i första hand i Haninge-Vega.

KONTAKTPERSON

UTVALDA PROJEKT

bottom of page