top of page

PROJEKT / BOSTÄDER / KVILLEBÄCKEN KV. ÄGGPLANTAN

STATUS

 

UPPDRAGSGIVARE

ORT

ÅR

BRUTTOAREA (BTA)

MILJÖKLASS

PROJEKTTEAM

 

 

 

 

 

KONTAKTPERSON

FÄRDIGSTÄLLT

IVAR KJELLBERG AB

GÖTEBORG

 

2014–2016

CA 16 200 M2

MILJÖBYGGNAD SILVER

HILDA ESPING NORDBLOM

Uppdragsansvarig

FREDRIK BRORSON

Handläggande arkitekt

MICHAEL SJÖBLOM

Medverkande ingenjör

FREDRIK DANIELSSON

Medverkande ingenjör

liljewall_bostäder

KVILLEBÄCKEN KV. ÄGGPLANTAN

Identitet och karaktär

Mitt i den nya stadsdelen Östra Kvillebäcken på Hisingen i Göteborg, med östersidan mot Kvillebäcksparken och västsidan inåt områdets gångfartsgator och torg, ligger kvarteret Äggplantan. Det är ett helt kvarter med totalt 202 välplanerade lägenheter.

 

I kvarteret finns ett blandat innehåll med både bostadsrätter (121 st) och hyresrätter (81 st). I bottenvåningarna ryms verksamheter som ger liv och rörelse i området. Det är en förskola om 600 m² med tre avdelningar, samt några mindre lokaler. Under gården ligger parkeringsgarage.

 

Byggnadshöjden varierar mellan 5–10 våningar och de lägre byggnaderna har gröna sedumtak. Husen har låg energiförbrukning <60kWh/m², och uppfyller Miljöbyggnad klass silver. Med en genomtänkt avvägning mellan upprepning och variation, har vi skapat fina miljöer samtidigt som husen är rationella och produktionseffektiva.

 

Husen är gestaltade med eleganta fasader, där vackra tegelsorter i olika nyanser, samt välarbetade detaljer ger identitet och karaktär. På den gröna innergården leder ljusa skivfasader ner ljuset till uteplatser och de rymliga balkongerna. Rummen mot gatan förses med smalare balkonger med stora fönsterdörrar, vilket ger extra kvalitet åt lägenheten samtidigt som fasaden får ett levande och spännande uttryck. Gränsen mellan ute och inne luckras upp med dörrarna öppna, och fågelkvitter och ljumma vindar letar sig in i lägenheten.

 

Bostäderna är ljusa och välplanerade, med öppna lösningar mellan kök och vardagsrum. Högst upp i bästa utsiktsläge finns en gemensam takterrass med plats för många! Uppdraget projekterades 2013–2014, och husen färdigställdes 2016.

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

bottom of page