PROJEKT / SPORT & FRITID / ÄNGELHOLMS SIMHALL

STATUS

 

UPPDRAGSGIVARE

ORT

ÅR

BRUTTOAREA (BTA)

PROJEKTTEAM

 

KONTAKTPERSON

TÄVLINGSFÖRSLAG

 

ALLMÄN TÄVLING

ÄNGELHOLM

2008

CA 5 000 M2

BJARNI INGVASON

Uppdragsansvarig

CALLE HELLBERG

Handläggande arkitekt

MADELEINE NORDENKNEKT

Medverkande arkitekt

liljewall_sport & fritid

ÄNGELHOLMS SIMHALL

Tydlighet och materialkänsla

En simhall i Ängelholm från 1960-talet skulle ersättas av ett modernt badhus. Den nya anläggningen skulle ligga i utkanten av ett centralt beläget industriområde i omvandling. Området skulle få en ”dragare” i det nya badhuset. Kring uppgiften hölls en allmän tävling som lockade ett stort antal deltagande arkitektkontor från flera länder.

Liljewall beslöt att deltaga i tävlingen och vi höll först en intern tävling där olika grupper på kontoret fick komma med alternativa konceptförslag. Det vinnande interna förslaget bearbetades till kontorets officiella tävlingsförslag.

Ett uttryck som står över tid

Eftersom det handlade om en tävling strävade vi efter att renodla planer och fasader så långt det var möjligt. Det kändes viktigt att hitta ett starkt och tydligt koncept. I tävlingsförslaget redovisade vi en kompakt planlösning inom en låg tegelvolym. Förslaget innehöll utifrån tävlingsprogrammet äventyrsbad, 25-metersbassäng, undervisningsbassäng och rehab- och relaxfunktion. Innergårdar rymde (och gömde) vattenrutschbana men också japanska planteringar.

Vi föreslog ett uttrycksfullt taklandskap uppbyggt av effektbelysta glaskuber. Flera funktioner fick sin betonade funktion på taket. Vår tanke var att skapa ett rikt invändigt dagsljus som samtidigt utgjorde en effektfull skyltning mot staden.

Tävlingsförslaget var inspirerat av stramheten hos det tidiga 60-talets arkitektur. Vi ritade med ambitionen att skapa ett tydligt projekt. Vi ville ladda det med stark närvaro, materialkänsla och ett uttryck som står sig över tid.

Vi vann inte tävlingen. Juryn premierade i stället flera organiskt formade förslag. För oss på Liljewall blev tävlingen ändå ett viktigt projekt som svetsade samman vår projektgrupp. Vi arbetade igenom principer som vi senare skulle använda i våra kommande simhallsprojekt.

CALLE HELLBERG
Arkitekt
Show More

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR