top of page

PROJEKT / UTBILDNING + STORKÖK + LANDSKAP / FRAMTIDENS FÖRSKOLA

FRAMTIDENS FÖRSKOLA

Flexibelt koncept med individuell prägel
liljewall_landskap

Stockholm växer och därmed ökar behovet av fler förskolor. För att kunna erbjuda stadens förskolebarn platser i den takt det behövs har Skolfastigheter i Stockholm  (SISAB) tagit fram en konceptförskola, Framtidens förskola. Konceptförskolan finns i tre storlekar, för 96, 108 och 144 barn. Invändigt har varje storlekstyp alltid samma planlösning men gestaltning, gård, inplacering och komplementbyggnader skiljer sig för varje projekt beroende på tomtens förutsättningar, miljö och verksamhetens behov.

 

Skola och gård hänger ihop

En viktig del av en förskolas verksamhet är gården, tillsammans har arkitekter och landskapsarkitekter hittat ett gemensamt tema för varje förskola. Temat är tänkt att avspegla sig och knyta ihop gård och byggnad. Vi har lyssnat mycket på önskemål från verksamheterna men hållit temat så pass fritt att de inte behöver styras av detta om förutsättningar och behov ändras i framtiden.

Bergsgårdens förskola som ligger på Bredbyplan i Rinkeby har temat symboler/språk. I området har man arbetat mycket med läsning och vi ville uppmuntra till detta på ett lekfullt sätt.

På Grönmossens förskola, som ligger på Emågatan i Bagarmossen, har vi dels tagit upp formspråket från 1950-talshusen runt omkring och dels arbetat med temat rörelse.

Kistahöjdens förskola är en nystartad förskola som ligger i Kista, i västra Stockholm. Förskolan har en färgsättning som tagit utgångspunkt från det omkringliggande bostadsområdets kulörer.

Lilla Tenstas förskola i Tensta har temat staden. Byggnadens volym delas in i fyra olika skiv- och kulörtyper som ger intryck av flera byggnader.

På Pepparvägen i Farsta ligger Blombackens förskola. Där är temat Nils Holgerssons underbara resa av Selma Lagerlöf och hennes klassiska verk. Gården utformades utifrån en abstrakt Sverigekarta, från odlingslotter i söder till ”vild” natur i norr. Byggnadens färgsättning utgår från den traditionella svenska faluröda kulören.

Stora Sköndals förskola har en färgsättning som tagit utgångspunkt från
omkringliggande skog och natur.

Alla Framtidens förskolor miljöcertifieras enligt systemet Miljöbyggnad, klass Silver. De första förskolorna som Liljewall tagit fram inom konceptet stod klara 2016. 

liljewall_utbildning
liljewall_utbildning
KONTAKTPERSONER

NÅGRA AV FRAMTIDENS FÖRSKOLOR

bottom of page