Datum
07/10/24
Vi på Liljewall vill vara goda samhällsbyggare. Det gör vi till största delen genom våra projekt, men också genom olika forskningssamarbeten och utbildningsinsatser. Genom att kontinuerligt driva idéarbete påverkar vi samhället i en önskad riktning. Sedan länge har vi samarbetat med högskolor och universitet i olika form, men en stor förändring skedde under 2017 då Leif Blomkvist Forskningsstiftelse instiftades. Det här blev ett nytt kapitel i företagets historia. I och med stiftelsens arbete har kunskapen om forskning och kontaktytorna mot akademin ökat. En utveckling som skett sedan dess är att anställda inom Liljewall har ansökt om medel hos forskningsstiftelsen, något som går helt i linje med stiftelsens önskan.
Med Leif Blomkvist Forskningsstiftelse (LBF) vill Liljewall stimulera och belöna utbildning och forskning inom arkitektur, konstnärlig gestaltning och hållbar stadsbyggnad.
Du som studerar, arbetar eller forskar inom något av dessa ämnen kan ansöka om medel för ditt projekt. Anslagssökning sker löpande och beslut om aktuella forskningsprojekt tillkännages en gång om året. Ansökningsformulär och annan information hittar du på stiftelsens hemsida.
Liljewall är en aktiv partner i CMB, Centrum för Management inom Byggnadssektorn genom Chalmers, som verkarför en ömsesidig kunskapsutveckling inom ledarskap mellan näringsliv, akademi och offentliga aktörer. För tillfället deltar vi i följande utskott; Stadsutvecklingsutskottet, BIM & digitaliseringsutskottet, Agila projektledningsmetoder samt Kommunikationsgruppen.
Vi är engagerade i flera utskott inom CMB – Centrum för Management i Byggsektorn och är tongivande inom CBA – Centrum för boendets arkitektur. Ett exempel på samarbete är boken Bostäder att trivas i som vi tog fram tillsammans med Ola Nylander och CBA.
Vi är aktiva inom Chalmers Centrum för vårdens arkitektur (CVA) vilket är en nationell arena för skapande, översättning, utbyte och spridning av kunskap om vårdarkitektur.
Vi har tidigare samarbetat med Luleå tekniska universitet (LTU) angående ytbehandling av träfasader. Här testades trä- och biobaserade byggnadsmaterial, till exempel träpaneler med avseende på fuktdynamiska egenskaper, karakterisering och hållbarhet. I studien ingick även isoleringsmaterial, skivmaterial och modifierat trä. Finansierat av Formas, Tyréns, Heatwood, Ute-Trä, TräCentrum Norr och Liljewall.
Vi är en del av nätverket Opinion Bygga Skola. Här har vi tillsammans med andra ledande arkitektkontor, byggbolag samt Forum bygga Skola bidragit med initiativ för att skapa opinion kring arbetet med att planera för nya och ombyggda skolor. Vi vill genom samarbete med Sveriges kommuner erbjuda kompetens och idéer för hur vi tillsammans kan möta behovet av skolbyggande och dessutom chanserna till att få fler genomtänkta sådana.
Via RISE, Research Institutes of Sweden (Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner), som fått pengar från LBF, har vi deltagit i projektet Arkilog (Arkitektfirmor och medborgardialog). Projektet har som mål att generera förståelse för hur svenska arkitektfirmor redan arbetar med – och kan arbeta med – medborgardialog i stadsutvecklingsprocesser. Vidare ska projektet ta fram en metodik som kan stödja svenska arkitektfirmors arbete med medborgardialog.