
Äldreboendet Sköndalsvillan
Liljewall har ritat Sveriges första äldreboende enligt branschens tuffaste miljökrav – NollCO2 och Miljöbyggnad Guld 3.1. Just klimatneutralt men också vackert, funktionellt och samtidigt ekonomiskt hållbart har varit ledorden för detta inspirerande projekt.

Sköndalsvillan är ett av sex svenska pilotprojekt för den nya certifieringen NollCO2 som initierats av Sweden Green Building Council.


EN SATSNING PÅ FRAMTIDEN
Tyresö kommun expanderar och har som vision att de år 2030 ska vara Stockholmregionens mest attraktiva kommun med 60 000 invånare. Den nya stadsdelen Norra Tyresö Centrum är en del av den viktiga och spännande satsningen. Här har Hemsö, med Liljewall som arkitekt, inredningsarkitekt och landskapsarkitekt, byggt äldreboendet Sköndalsvillan.




Här finns 80 ljusa och trivsamma boenderum och 12 korttidsboenden för äldre, anpassade för en så bekväm och självständig livsstil som möjligt. Inredningen går i en harmonisk färgskala inspirerad av skog och natur med möbler i ljus björk och textilier i naturliga, gröna lugnande färger. Målet har varit att skapa en skön och rogivande hemkänsla. Att mötas i vardagen och möjliggöra för social samvaro har varit minst lika viktigt. På alla våningsplan finns vardagsrum och matsal där de boende kan umgås. Högst upp i byggnaden finns en samlingssal med en lummig och grönskande takterrass med växthus för odling.


TAR TÄTEN FÖR BYGGBRANSCHENS KLIMATARBETE
2021 utsågs projektet till Årets NollC02-projekt av Sweden Green Building Council, och var även kvalificerat som finalist i kategorin Årets Miljöbyggnad. För att nå NollCO2-certifieringen har flera viktiga beslut tagits när man har sett över materialvalen. Stommen består av massivt trä och lättare innerväggar av träreglar. Fasaderna har murats med återbrukat tegel i två olika nyanser. Återbrukat tegel har ungefär 96% lägre klimatpåverkan än nyproducerat. Entréplan och garage utförs i klimatreducerad betong som har 30% mindre påverkan än vanlig betong. Vid balkongerna och på den indragna takvåningen är fasaderna klädda med värmebehandlad furu. Även balkongplattor, trappor och räcken är utförda i massivträ. Slutligen har taket försetts med sedumväxter och solcellspaneler.
Att förena Hemsös önskemål har varit ett lika inspirerande som utmanande uppdrag. Tillsammans med dem, en kompentent byggherre och kreativa och erfarna konsulter har detta varit en rolig och lärorik resa.
– Harald Gamrell, Arkitekt, Liljewall
Vi är mycket stolta över detta projekt, som är ett ledande exempel på hur vi kan arbeta med att förändra byggbranschens klimatpåverkan och nå målet att vara klimatneutrala år 2030.

KORTA FAKTA
UPPDRAG: Omsorgsboende
KUND: Hemsö
ÅR: 2020
MILJÖKLASS: NollCO2 och Miljöbyggnad Guld 3.1
PROJEKTTEAM
Harald Gamrell
Uppdragsansvarig
Klara Laufke
Handläggande arkitekt, bygghandling
Elisabeth Skoglund
Handläggande ingenjör, bygghandling
Mehdi Bahrami
Handläggande arkitekt, programhandling
Gustaf Ridderström
Medverkande arkitekt
Jenny Larsson
Uppdragsansvarig landskapsarkitekt
Erik Wärnberg
Handläggande landskapsarkitekt
Gabriella Falk
Alicia Sundell
Visualisering
Johan Eldrot
Fotograf