top of page
Sköndalsvillan_preview_Foto Johan Eldrot-31.jpg

Äldreboendet Sköndalsvillan

Liljewall har ritat Sveriges första äldreboende enligt branschens tuffaste miljökrav – NollCO2 och Miljöbyggnad Guld 3.1. Just klimatneutralt men också vackert, funktionellt och samtidigt ekonomiskt hållbart har varit ledorden för detta inspirerande projekt.
Sköndalsvillan_preview_Foto Johan Eldrot-27.jpg

Sköndalsvillan är ett av sex svenska pilotprojekt för den nya certifieringen NollCO2 som initierats av Sweden Green Building Council.

Sköndalsvillan_preview_Foto Johan Eldrot-14.jpg
Sköndalsvillan_preview_Foto Johan Eldrot-29.jpg

EN SATSNING PÅ FRAMTIDEN

Tyresö kommun expanderar och har som vision att de år 2030 ska vara Stockholmregionens mest attraktiva kommun med 60 000 invånare. Den nya stadsdelen Norra Tyresö Centrum är en del av den viktiga och spännande satsningen. Här har Hemsö, med Liljewall som arkitekt, inredningsarkitekt och landskapsarkitekt, byggt äldreboendet Sköndalsvillan. 

Sköndalsvillan_preview_Foto Johan Eldrot-2.jpg
Sköndalsvillan_preview_Foto Johan Eldrot-18.jpg
Sköndalsvillan_preview_Foto Johan Eldrot-10.jpg
Sköndalsvillan_preview_Foto Johan Eldrot-25.jpg

Här finns 80 ljusa och trivsamma boenderum och 12 korttidsboenden för äldre, anpassade för en så bekväm och självständig livsstil som möjligt. Inredningen går i en harmonisk färgskala inspirerad av skog och natur med möbler i ljus björk och textilier i naturliga, gröna lugnande färger. Målet har varit att skapa en skön och rogivande hemkänsla. Att mötas i vardagen och möjliggöra för social samvaro har varit minst lika viktigt. På  alla våningsplan finns vardagsrum och matsal där de boende kan umgås. Högst upp i byggnaden finns en samlingssal med en lummig och grönskande takterrass med växthus för odling.

Sköndalsvillan_preview_Foto Johan Eldrot-13.jpg
Sköndalsvillan_preview_Foto Johan Eldrot-3.jpg

TAR TÄTEN FÖR BYGGBRANSCHENS KLIMATARBETE

2021 utsågs projektet till Årets NollC02-projekt av Sweden Green Building Council, och var även kvalificerat som finalist i kategorin Årets Miljöbyggnad. För att nå NollCO2-certifieringen har flera viktiga beslut tagits när man har sett över materialvalen. Stommen består av massivt trä och lättare innerväggar av träreglar. Fasaderna har murats med återbrukat tegel i två olika nyanser. Återbrukat tegel har ungefär 96% lägre klimatpåverkan än nyproducerat. Entréplan och garage utförs i klimatreducerad betong som har 30% mindre påverkan än vanlig betong. Vid balkongerna och på den indragna takvåningen är fasaderna klädda med värmebehandlad furu. Även balkongplattor, trappor och räcken är utförda i massivträ. Slutligen har taket försetts med sedumväxter och solcellspaneler.

Att förena Hemsös önskemål har varit ett lika inspirerande som utmanande uppdrag. Tillsammans med dem, en kompentent byggherre och kreativa och erfarna konsulter har detta varit en rolig och lärorik resa.

 

– Harald Gamrell, Arkitekt, Liljewall

Vi är mycket stolta över detta projekt, som är ett ledande exempel på hur vi kan arbeta med att förändra byggbranschens klimatpåverkan och nå målet att vara klimatneutrala år 2030.

Sköndalsvillan_preview_Foto Johan Eldrot-32.jpg

KORTA FAKTA

UPPDRAG: Omsorgsboende

KUND: Hemsö

ÅR: 2020

MILJÖKLASS: NollCO2 och Miljöbyggnad Guld 3.1

PROJEKTTEAM

Harald Gamrell

Uppdragsansvarig

Klara Laufke

Handläggande arkitekt, bygghandling

Elisabeth Skoglund

Handläggande ingenjör, bygghandling

Mehdi Bahrami

Handläggande arkitekt, programhandling

Gustaf Ridderström

Medverkande arkitekt

Jenny Larsson

Uppdragsansvarig landskapsarkitekt

Erik Wärnberg

Handläggande landskapsarkitekt

Gabriella Falk

Alicia Sundell

Visualisering

Johan Eldrot

Fotograf

KONTAKT

Harald Gamrell

0708 795 799

harald.gamrell@liljewall.se

bottom of page