KV.FORELLEN_ENTRE_Liljewall_200916.jpg

Äldreboendet Sköndalsvillan

Liljewall har ritat Sveriges första äldreboende enligt branschens tuffaste miljökrav – NollCO2 och Miljöbyggnad Guld 3.1. Just klimatneutralt men också vackert, funktionellt och samtidigt ekonomiskt hållbart har varit ledorden för detta inspirerande projekt.
micheile-henderson-PpZasS086os-unsplash

Sköndalsvillan är ett av sex svenska pilotprojekt för den nya certifieringen NollCO2 som initierats av Sweden Green Building Council.

KL_produktbild-2.jpg
Fasadutsnitt_08-2.jpg

EN SATSNING PÅ FRAMTIDEN OCH HÅLLBARHET

Tyresö kommun expanderar och har som vision att de år 2030 ska vara Stockholmregionens mest attraktiva kommun med 60 000 invånare. Den nya stadsdelen Norra Tyresö Centrum är en del av den viktiga och spännande satsningen. Här ska Hemsö, med Liljewall som arkitekt och landskapsarkitekt, bygga äldreboendet Sköndalsvillan innehållande 80 boenderum och 12 korttidsboenden. Den första spaden har redan satts i jorden och byggnationen planeras stå klar 2022. I samband med det flyttar hyresgästen Stiftelsen Stora Sköndal in.

KVFAUNAN_INTERIÖR_Liljewall_201214.jpg

Välkommen in i Sveriges första NollCO2-certifierade äldreboende.

TAR TÄTEN FÖR BYGGBRANSCHENS KLIMATARBETE

2021 utsågs projektet till Årets NollC02-projekt av Sweden Green Building Council, och var även kvalificerat som finalist i kategorin Årets Miljöbyggnad. För att nå NollCO2-certifieringen har flera viktiga beslut tagits när man har tittat över materialvalen. Stommen kommer att bestå av massivt trä och lättare innerväggar av träreglar. Fasaderna muras med återbrukat tegel, i två olika nyanser. Återbrukat tegel har ungefär 60-80% lägre klimatpåverkan än nyproducerat. Entréplan och garage utförs i klimatreducerad betong, som har 30% mindre påverkan än vanlig. Vid balkongerna och på den indragna takvåningen kläs fasaderna med värmebehandlad furu. Även balkongplattor, trappor och räcken kommer att utföras i massivträ. Slutligen kommer taket att kläs med sedumväxter och solcellspaneler.

Att förena Hemsös önskemål har varit ett lika inspirerande som utmanande uppdrag. Tillsammans med dem, en kompentent byggherre och kreativa och erfarna konsulter har detta varit en rolig och lärorik resa.

 

– Harald Gamrell, Arkitekt, Liljewall

Vi är mycket stolta över detta projekt, som är ett ledande exempel på hur vi kan arbeta med att förändra byggbranschens klimatpåverkan och nå målet att vara klimatneutrala år 2030.

KVFAUNAN_KVÄLLSBILD_201113_V2.jpg

KORTA FAKTA

UPPDRAG: Omsorgsboende

KUND: Hemsö

ÅR: 2020

MILJÖKLASS: NollCO2 och Miljöbyggnad Guld 3.1

PROJEKTTEAM

Harald Gamrell

Uppdragsansvarig

Klara Laufke

Handläggande arkitekt, bygghandling

Elisabeth Skoglund

Handläggande ingenjör, bygghandling

Mehdi Bahrami

Handläggande arkitekt, programhandling

Gustaf Ridderström

Medverkande arkitekt

Jenny Larsson

Uppdragsansvarig landskapsarkitekt

Erik Wärnberg

Handläggande landskapsarkitekt

Gabriella Falk

Alicia Sundell

Visualisering

KONTAKT

Harald Gamrell

0708 795 799

harald.gamrell@liljewall.se

Bild på KL-trä: Martinsons.