top of page
Klevens_Udde_V5A7570_web.jpg

Klevens udde

Läget är unikt, med klipporna och det salta havet som närmsta granne, och Hållö fyr i blickfånget. I det här karga men oerhört vackra läget låg från början en stor lagerbyggnad som skulle ersättas med bostäder. Längst ut på Klevens udde i Smögen har vi ritat 58 fina bostadsrätter som passar såväl bofasta Smögenbor som sommargäster.

Husen är i huvudsak faluröda, med röda tak. Gavlarna mot havet i söder och öster är dock vita på samma sätt som gamla skärgårdshus ofta färgsatts för att fiskebåtar skulle hitta hem i dimman. Entréfasaderna mot innergården är återhållsamma, medan de mot havet och den hänförande utsikten förses med stora glaspartier.

Klevens_Udde_V5A7609_web.jpg

FLEXIBLA BOSTÄDER

Vi började att arbeta med underlag och utredningar till ny detaljplan för området där vi testade olika typer av bostadstypologier, volymstudier och gestaltningsidéer. En knäckfråga var antal bilar och parkering, då området ligger längst ut på en smal udde, och vi behövde hålla nere antalet bilrörelser, vilket i sin tur påverkade antalet bostäder. Baslägenheten är två rum och kök på 54 kvadratmeter med kvadratisk planform. Med enkla medel kan man sätta upp en extra vägg för att omvandla den till en trea eller till och med fyra på samma yta, och på så sätt passa ett sommarboende som har behov av många sängplatser men kanske inte lika mycket förvaring. Bostäderna blir hållbara över tid och passar kort- som långtidsboende.

Klevens_Udde_V5A7647_web.jpg

Samtliga lägenheter har uteplats, eller balkong, på trädäck som mjukt följer bergskonturen. I skyddat läge med utsikt mot havet finns även en gemensam solterrass.

Klevens_Udde_V5A7269_web.jpg
Klevens_Udde_V5A7430_web.jpg

Byggnaderna är i två till tre våningar och är gestaltade som enkla volymer med sadeltak. Entréfasaderna mot innergården är återhållsamma medan fasaderna mot havet öppnar upp sig med stora glaspartier.

Klevens_Udde_V5A7341_web.jpg
Klevens_Udde_V5A7447_web.jpg

Totalt är det 58 bostadsrätter i storlek 1,5–4 rum och kök.

Havspanoramat gör platsen oerhört attraktiv.

KORTA FAKTA

STATUS: Färdigställt

UPPDRAGSGIVARE: PEAB

ÅR: 2014–2016

BRUTTOAREA (BTA): cirka 4 200 kvadratmeter. Totalt 58 bostadsrätter i storlek 1,5–4 rum och kök.

MILJÖKLASS: Miljöbyggnad Silver

PROJEKTTEAM

Hilda Esping Nordblom

Uppdragsansvarig arkitekt

Sandra Kuylenstierna

Handläggande arkitekt

 

Veronica Salo

Medverkande arkitekt

 

Claes Johansson

Medverkande ingenjör

Carl Ander & Kalle Sanner

Fotografer

KONTAKT

Hilda Esping Nordblom

0709-90 91 42
hies@liljewall.se

bottom of page