
Nyproducerade lägenheter genom storskaligt återbruk / Göteborg
Tillsammans med Framtiden Byggutveckling AB och NCC tar vi stora kliv framåt för klimatomställningen i och med initiativet Kv Återbruket på Litteraturgatan i Selma stad, Göteborg. Här byggs för första gången 66 nyproducerade lägenheter genom storskaligt återbruk med målet att 50 procent av det inbyggda materialet ska bestå återbruk.
År
2023 – Pågående
Plats
Litteraturgatan, Göteborg
Kund
NCC och Framtiden Byggutveckling AB
Kontakt
Per-Henrik Johansson
0706-97 80 40
pejo@liljewall.se

“Jämfört med mer traditionella bostadsuppdrag, där material beställs efter specifika önskemål, har vi lite mindre kontroll över det exakta uttrycket då vi utgår från något som redan finns. Det leder till mer variation i gestaltningen. Men jag ser inte det som något hinder, snarare en positiv utmaning och något som gör att varje projekt kan bli unikt.”
Emily Claire Goksøyr, Arkitekt, Liljewall
Banbrytande byggande
På Litteraturgatan står klimat och miljö i fokus och två av husen, Kv Återbruket och Kv Omställningen, banar nya vägar för hållbart byggande. Kvarteret Återbruket är ett unikt projekt där målsättningen är att minst hälften av det inbyggda materialet ska bestå av återbruk. Huset rymmer 66 lägenheter med planerad inflyttning 2026, och unikt för projektet är att det utformas med utgångspunkt i vilket material som finns tillgängligt på marknaden. I projektet finns en flexibilitet för att kunna att byta nytt material mot återbrukat om möjligheten finns, vilket bygglov ger utrymme för. Till våningsplanen har man till exempel demonterat HDF-bjälklag och stålstomme från det tidigare IKEA-varuhuset i Kållered och limträbalkarna samt fasadplåt är hämtade från ishallen Isdala i Kortedala. Invändigt kommer lägenheterna att målas i ljusa kulörer och förses med parkettgolv och helkaklade badrum med klinkergolv. En mindre del av det invändiga materialet planeras att också komma från återbruk.
På uppdrag av NCC har RISE utfört en kvalitetssäkring av håldäcken. Genom ett antal borrkärnor från betongen testades bland annat betongens tryckhållfasthet, beständighet och dragprovning av armeringslinor. Alla håldäck visade hög kvalitet på betong och låg nedbrytning på grund av karbonatisering. De uppskattas att kunna användas minst dubbelt så lång tid som till idag.
Plåt har identifierats som en vanligt förekommande resurs vid rivningsprojekt i Göteborgsområdet. Genom bearbetning och detaljering kan denna plåt som tidigare ofta förknippats med industri omvandlas till en fasad med hög arkitektonisk kvalitet.
Klassiska gestaltningsgrepp för bearbetad, kvalitativ helhet
Kvarteret består av två hus som skapar ett semi-öppet kvarter. Entréerna till kvarteret är genomgående från gatan till den sociala gården. Uppe på den lägre delen av det ena huset skapas även en gemensam takterrass med orangeri där hyresgäster har möjlighet att odla eller njuta av solläget. Lägenheterna som har ljus från minst två håll nås via en bredare entrébalkong som bärs av de karaktärskapande återbrukade limträpelare. Ett tunt skärmtak över entrébalkongerna landar lätt uppe på limträpelarna och skapar en väderskyddad plats för boende in mot gården. Återbrukade limträpelare, fjällfasad i plåt och de tunna skärmtaken skapar en elegant volym och sätter en egen prägel på kvarteret.
Även om planbestämmelserna och tillgängliga material fått styra en stor del av utformningen så omfamnar husen även klassiska gestaltningsgrepp. Båda hus har en tydligt markerad bottenvåning. Fasaduppbyggnaden är inramad i ett symmetriskt ramverk som möjliggör en variation i fönsterstorlekar utan att det förändrar fasaduttrycket. Där återbruk av fönster inte anses möjligt har fasaderna en repetitiv och sammanhållen fönstersättning. Utöver detta har taket en markerad takfot och takutsprång och kvarteret har många omsorgsfulla detaljer runt fönster och på fasaden vilket skapar en bearbetad, kvalitativ helhet.
Tydliga rum och lummiga planteringar
På gården slingrar sig plattsatta gångar längs med husen och runt gårdens gemensamma ytor. Mellan de gröna lummiga planteringarna skapas tydliga rum som bjuder på lek och möten för de boende. Naturlika planteringar längsmed de privata uteplatserna bildar en gräns mellan det privata och offentliga och ramar in gårdsytan. Parkeringsytan ramas in av låga murar vilket skapar en funktionell tydlighet och trygg avgränsning mot gården. Dagvattnet leds till öppna regnbäddar som ligger integrerad i planteringsytorna, vilket gynnar lokalklimatet och grönytefaktorn.
Projektfakta
-
Status
Pågående
-
Ort
Göteborg
-
Kund
Framtiden Byggutveckling AB och NCC
-
Projektteam
-
Uppdragsansvari arkitekt
Per-Henrik Johansson
-
Handläggande arkitekt
Emily-Claire Goksøyr
-
Medverkande arkitekt
Michael Ghersetti
-
Handläggande ingenjör
Malin Johansson
-
Medverkande ingenjör
Michael Sjöblom
-
Landskapsarkitekt
Sofia Claesson
-
Tillgänglighetssakkunnig
Anneli Sundqvist
-