top of page
GÅNGAREN_BALKONG_UTANGUBBE_Liljewall_221122.jpg

Gångaren

 
Bostäder / Kungsholmen, Stockholm

Mitt på centrala Kungsholmen har Liljewall ritat ett 16 våningar högt bostadstorn med takterrass åt Veidekke. Här finns allt ifrån välplanerade ettor på de lägre våningarna till stora etage-fyror högst upp.

Lägenheterna är välplanerade med mycket ljusinsläpp. Fönsterna går nästan från golv till tak och varje rum har minst ett öppningsbart fönster.

GÅNGAREN_INTERIÖR_Liljewall_221123.jpg

TORNET SOM VÄXER INUTI

Bostadstornet Gångaren omfattar 78 lägenheter med en takterrass, två källarvåningar, lokal i bottenplan och ett underjordiskt garage. Här har fokus varit att hitta bostadslösningar för olika behov. Huset består av fem olika planlösningar där lägenheterna blir större desto högre upp. Allra högst upp hittar vi etagelägenheter med mycket generösa sällskapsytor. 

Ytterligare en målsättning har varit att maximera fönsterytan i varje lägenhet. Fönster går från golv till tak och planlösningen har utformats efter att ha rak sikt utåt redan från tamburdörren. Många bostadstorn har idag bara vädringsluckor men i Gångaren har alla rum minst ett öppningsbart fönster.

Flera av lägenheterna har en utskuren balkong med glasräcke för att ge så mycket utsikt som möjligt. Takterassen högst upp är tillgänglig för alla boende. Dessutom har etagelägenheterna egna terrasser på sockelvåningens tak, vilket skapar en radhuskänsla mitt i stan.

GÅNGAREN_ENTRÉ_INTERIÖR_Liljewall_221122.jpg

Entrén har golv och bröstning av kalksten och perforerade kopparplåtar med en ljusinstallation. Resultatet av ett samarbete med Liljewalls inredningsarkitekter och ljusdesigners. 

GÅNGAREN_GATUVY_Liljewall_221122.jpg
GÅNGAREN_TERASS_Liljewall_221122.jpg
GÅNGAREN_ENTRÉ_EXTERIÖR_Liljewall_221122.jpg

Den varma färgskalan är genomgående både i interiör som i fasad.

GÅNGAREN_FASAD_Liljewall_221122.jpg

Terrakottafasaden är uppdelad blockvis efter de skiftande planlösningarna. Den går från återhållsam till en djupare profil, vilket bryter ner husets skala. Sockeln är mörk medans tornet är ljusare.

KORTA FAKTA

STATUS: Pågående byggnation

UPPDRAGSGIVARE: Veidekke

ORT: Stockholm

ÅR: 2020-

BRUTTOAREA: totalt ca 8 400 kvm

Bostäder ca 6 300 kvm

Källare och garage ca 1 850 kvm

Lokal ca 250 kvm

PROJEKTTEAM

Harald Gamrell

Uppdragsansvarig arkitekt

Raina Tilden

Handläggande arkitekt

Husam Albaroudi

Medverkande arkitekt

Johan Lindkvist

Byggnadsingenjör

Alexander Björklund

Byggnadsingenjör

Visualisering: Liljewall

KONTAKT

Raina Tilden

0765-01 71 81
rati@liljewall.se

bottom of page