top of page
DSC09748.jpg

Wallenstam arena

 
Sporthall / Mölnlycke Fabriker

I och strax intill det gamla industriområdet vid Mölnlycke fabriker planerar kommunen och Wallenstam för en ny livfull stadsdel med 600 nya bostäder och kommersiella lokaler. Vi har ritat områdets nya idrottsarena som är en del av ett större idrottskluster. Med två stora hallar och plats för cirka 1600 sittande åskådare, kafé, utställningsyta och små butikslokaler är Wallenstam arena den största idrottsarenan i Härryda kommun.

DSC09920.jpg

Wallenstam arena kommer vara en idrottsarena för träning, matcher och turneringar för spelare, tränare och åskådare i alla åldrar.

DSC09811.jpg
DSC09789.jpg

FÖRUTSÄTTNINGAR

Projektet med att skapa en ny idrottshall startade redan 2012 då Pixbos innebandyklubb, Pixbo Wallenstam IBK, var i behov av fler hallar, framför allt för deras ungdomslag. Den nya hallen skulle innehålla tränings- och tävlingsverksamhet för innebandyklubben. Vid denna tidpunkt var inte planerna på den nya bostadsbebyggelsen långt framskridna. Senare i projektet har viss anpassning skett med avsikt av kommande bostäder och nya kommersiella lokaler i området.

 

De gamla idrottshallarna låg, och ligger fortfarande, ihop med gymnasiet på andra sidan tjärnen. Med den nya idrottshallen ville man knyta an Mölnlycke centrum till det gamla fabriksområdet.

skiss1.jpg

Människor som promenerar längs Massetjärn i Mölnlycke, öster om Göteborg, möts av en 11 meter hög,85 meter lång och 43 meter bred fasad i rödbrunt tegel, ljusa fasadskivor och glas. Den gamla fabriksbyggnaden försvinner för att ge plats åt Wallenstam arena.

EN FLEXIBEL IDROTTSHALL

Fasadutformningen är gjord för att smälta in med de befintliga fabrikslokalerna, och samtidigt ge den en egen karaktär för att markera att det är en evenemangsbyggnad. Genom den glasade entrén kommer man till ett innetorg med luckor för biljettförsäljning, kiosker, souvenirbutik, rehabiliteringsgym och förråd.

DSC09840.jpg

Entréhallen leder sedan in till den stora matchplanen och läktarplatser åt cirka 1600 åskådare. På andra våningen finns passager från läktaren till en kafeteria och en utställningsyta. De ansluter till en stor balkong med utsikt över Massetjärn. Innanför matchplanen i den L-formade byggnaden, finns en träningshall som är nästan lika stor som arenahallen.

DSC09915.jpg

​Här har en av Sveriges främsta innebandyklubb Pixbo sin hemmaarena. Men tanken är även att de båda också kommer att kunna användas för mässor, konserter och uthyrning av olika slag för att gagna ännu fler.

3.jpg

KORTA FAKTA

UPPDRAG: Nybyggnad

UPPDRAGSGIVARE: Härryda kommun

ORT: Mölnlycke fabriker, Mölnlycke

ÅR: 2019

BRUTTOAREA (BTA): CA 6 400 KVM

(85 m lång, 43 m bred och 11 m hög)

BYGGHANDLING: Liljewall

PROJEKTTEAM

Bo Svensson

Uppdragsansvarig arkitekt

 

Claes Johansson

Handläggande ingenjör

 

Ida Sjöholm

Visualisering

Anna Kristinsdóttir

Fotograf

KONTAKT

Claes Johansson

0765-48 70 62

cljo@liljewall.se

bottom of page