Örjans vall

Örjans vall

Förstudie: Visionen om ett framtida Örjans vall för elitfotboll i vacker park- kultur- och naturlandskap

Liljewalls förstudie presenterar en vision för framtidens Örjans vall – en modern elitfotbollsarena inbäddad i ett levande natur- och kulturlandskap, utformad som en öppen paviljong. Förslaget tar sin utgångspunkt i platsens hundraåriga historia och bär med sig samma framtidstro och festglada känsla som vid invigningen på 1920-talet. Här möter en omsluten arena en tillgänglig kultur- och idrottspark, öppen för alla veckans dagar. Det centrala läget vid Nissan gör platsen till en attraktiv mötespunkt – för Halmstadbor, supportrar och gästande lag. Ett nytt sekel av stolthet tar form.

År

2024 - 2025

Plats

Hertig Knutsgatan 27, 302 67, Halmstad

Kund

Halmstad kommun

Kontakt

Otto Eriksson
0739-84 37 17
Jonas Hermansson
0708-32 09 08

Skymning över Örjans vall

Platsen och dess förutsättningar

Området vid Örjans vall rymmer mer än bara sport. Runt omkring finns byggnader med kulturhistoriskt värde, gröna parkmiljöer och gamla träd som bidrar till platsens unika karaktär. Entrén till området, som vetter mot centrum, är q-märkt – det vill säga skyddad för att bevara sitt historiska utseende.

Intill området finns bostadshus med trädgårdar som gränsar direkt mot parken. Det gör platsen både central och integrerad i staden. I norra delen finns också spår av äldre historia – en fornlämning som påminner om att människor har rört sig här långt före dagens stad vuxit fram.

Örjans Vall är dessutom en plats av nationellt intresse för kulturmiljövård. Det betyder att området har ett värde som sträcker sig bortom det lokala. När platsen utvecklas framöver är det därför viktigt att bevara det som gör Örjans Vall unikt – så att det fortsätter vara en plats för både rörelse, minnen och framtid.

Bild: Örjans vall, via Halmstad kommun. Fotograf: Joakim Leihed

Utdrag ur detaljplanen (1380K-P492) som reglerar användningen av marken vid Örjans vall sedan 1972. Planen anger även en maximal byggnadshöjd på 12 meter. För fastigheten gäller även en äldre plan från 1941, och den norra delen är oplanerad.

Nytt skissförslag Örjans vall: layout, arena, kringliggande ytor och funktioner.

Skissförslag nya Örjans vall: en omsluten arena i öppen och levande parkmiljö

Nya Örjans vall utformas som en omsluten arena med 8 000 sittplatser. Arenan uppfyller UEFA:s högst ställda krav vad gäller upplevelsevärden, funktioner och infrastruktur. Parken öppnas och utvecklas till en kultur- och idrottspark, som allmänheten kan besöka veckans alla dagar. Parkens kulturminnesmärkta byggnader, konst och höga naturvärden blir tillgängliga. Parkering för bilar och cyklar integreras i parken.

Örjans vall har ett av fotbollssveriges vackraste arenalägen. En stadsnära plats med unik karaktär. Ett stort antal utredningar har genomförts för att kartlägga förutsättningarna för en ny arena på denna plats.

Visionen om framtidens Örjans vall

Vid Nissans glittrande vatten i Halmstad reser sig en ny arena – en modern paviljong som lika mycket är en plats för upplevelser som för fotboll. Här förenas sport, kultur och natur i en byggnad som speglar stadens framtidstro och ambitioner som upplevelsestad.

Arkitektoniskt och upplevelsemässigt är det viktigt att arenan förhåller sig till den historiska kulturmiljön, naturvärden och platsens förutsättningar. Den rundade formen, inspirerad av den ursprungliga arenan från 1922, gör att byggnaden smälter in i parkmiljön och skapar en mjuk övergång till omkringliggande bostäder, gröna stråk och rekreativa ytor. En våning upp rör man sig bland trädkronor, ser ut över stadens tak och möter myllret av människor.

Arenans rundade kortsidor skapar kortare fasader och frigör värdefull yta runt byggnaden. Den mjuka formen gör att arenan upplevs mindre och smälter in i parkmiljön, samtidigt som den ger bättre avstånd till intilliggande bostäder och naturvärden. Utformningen möjliggör smidigare logistik, mer parkyta, bättre flöden och ett varsamt avstånd till Nissan och dess gröna stråk.

“Med det här förslaget visar vi hur en framtida arena kan växa fram med omsorg om det gröna, det byggda och det bevarade. Arkitekturen söker balans mellan logistik och landskap, mellan publika flöden och vardagens rekreation. Här samspelar nya funktioner med platsens historiska och naturliga karaktär.”

Jonas Hermansson och Otto Eriksson arkitekter, Liljewall

Projektteam


  • Uppdragsansvarig arkitekt

    Otto Eriksson


  • Handläggande arkitekt

    Jonas Hermansson


  • Arkitekt, solstudie

    Athan Vargas


  • Arkitekt, markmodell

    Mumthaheena Rifat


  • Arkitekt, rådgivande

    Jetske Bömer


  • Projektledare

    Josef Quennerstedt


  • Visualisering

    Mattias Hammerman


Liknande projekt