PROJEKT / BOSTÄDER + LANDSKAP / TORPARÄNGEN

TORPARÄNGEN

Den moderna trästaden

TÄVLINGSVINST

 

 

DEROME BOSTAD

 

 

2016

CA 13 300 M2

MILJÖBYGGNAD SILVER

HILDA ESPING NORDBLOM

Uppdragsansvarig

PER-HENRIK JOHANSSON

Uppdragsansvarig

EMELIE LJUNGQVIST

Handläggande arkitekt

SIGRID SOURANDER

Handläggande arkitekt

ANDREAS JOHANSSON

Landskapsarkitekt

KARL-JOHAN BEXÉR

Visualisering

CHRISTOFFER THULIN

Visualisering

STATUS

 

 

UPPDRAGSGIVARE

 

 

ÅR

BTUTTOAREA (BTA)

MILJÖKLASS

PROJEKTTEAM

KONTAKTPERSON

PER-HENRIK JOHANSSON
Arkitekt
Show More
liljewall_bostäder

Furutå Gavlar är ett helt nytt bostadsområde sammansatt av varierande hustyper men som i sin gestaltning ändå har ett starkt släktskap. Bostäderna, lamellhus, gavelhus och gårdshus ska byggas i ett hållbart, vackert material som åldras fint över tid – trä. Genom en naturlig, mjuk färgskala från varma trätoner till ljusa och mörka nyanser av silvergrått blir Furutå Gavlar ett inbjudande och modernt bostadskvarter.

Tillsammans med Derome skapade vi det vinnande förslaget "Furutå Gavlar" för ett av de nya kvarteren i Torparängen, Växjö.

 

Husens placeringar och olika höjder skapar trivsamma gårdar och rum av olika karaktär – något som också möjliggör vackra utblickar mot sjön och den grönska som vävs in mellan husen. I området ges också många odlingsmöjligheter, dels på marken i anslutning till husen och dels vertikalt på balkonger, spaljéer och i odlingslådor. Boende med gröna fingrar eller ett nyfunnet intresse kommer kunna skörda sin egen midsommarpotatis eller dill till kräftskivan.

 

Genom träbebyggelse, det bevarade torpet, odling och en strandpromenad får området en tydlig grön, och hållbar profil. Här ska människor av olika åldrar, bakgrund, etnicitet och livsstil flätas samman i möten mellan husen för att utbyta idéer, tankar och gemenskap.

 

Torparängen ska inte bara tilltala de nya boende i området utan ska även bli en vacker och intressant miljö för förbipasserande.

liljewall_landskap

MISSA INTE