top of page
Rebellen_Foto Anna Kristinsdottir_01.jpg

Rebellen

 
Bostäder / Valand, Kungsbacka

I Kungsbackas nya stadsdel Valand har vi ritat ett kvarter som går utanför normen. Med en industriell känsla i materialvalet och starka uttryck i den inre gestaltningen kommer här ett upproriskt bostadskvarter som utmanar sin omgivning.

Rebellen_Foto Anna Kristinsdottir_12.jpg

Det finns nåt estetiskt i den industriella känslan, säger en av hyresgästerna som flyttat in.

Den råa betongen tillsammans med färgsprakande graffitti som möter en i trapphuset skapar ett rebelliskt uttryck.

Rebellen_Foto Anna Kristinsdottir_03.jpg

ETT KVARTER SOM INTE BER OM URSÄKT FÖR SIG

Rebellen, i hörnet av Kungsgatan och Valands promenad, är ett av de sju kvarteren i den nya centrala stadsdelen med sin egen distinkta karaktär. Det består av två hus med 4 respektive 5 våningar som innehåller 51 smart planerade hyreslägenheter och glasscafé, sushibar och smyckesverkstad i gatuplan.

Det ena huset med fasad söder ut är klätt i industriell plåt från Rheinzink medan det andra i västerläge har en rustik tegelfasad. Våningsplanen i rå betong, med sitt egna färgschema, har mjuka mattor och graffitimålningar skapade av graffitikonstnären Captain Kris på Artscape. Inredningen i lägenheterna har industriella inslag med grå köksinredning, fondväggar i råbetong och ljusa golv i ask. Innegården har en lummig inramning med sittplatser och en pergola för grannhäng och gårdsliv, precis intill den gamla kyrkogården och Kungsbackaån. 

 

Hela kvarteret är ett samarbete mellan byggnads-, inrednings- och landskapsarkitekter samt ljusdesigners hos Liljewall. Byggnaderna i Rebellenkvarteret kommer att certifieras enligt BREEAM In-Use.

Rebellen_Foto Anna Kristinsdottir_10.jpg
Rebellen_Foto Anna Kristinsdottir_08.jpg

VALAND  EN LITE GALEN PUSSELBIT

Idén om att skapa Valand växte fram när vi tillsammans med Aranäs identifierade vad vi tyckte saknades i Kungsbacka. Visionen som nu håller på att bli verklighet handlade om att skapa en tätare och mer sammanhållen stad som lever dygnets alla timmar. En stadsdel som har en urban känsla och ett nytt spännande utbud kryddat med annorlunda upplevelser. En kreativ och lite galen pusselbit som tillsammans med övriga stadsdelar ger oss en stad med ett helt nytt uttryck.

 

Valand har en viktig roll i stadens utveckling då området knyter samman Kungsbacka Torg med Kungsmässans Köpcentrum. Valand består av sju nytänkande och kreativa kvarter med bostäder, kontor, restauranger och butiker. Valands Promenad som binder samman kvarteren, utgör både mittpunkt och länk och blir det naturliga stråket genom staden.

Rebellen_Foto Anna Kristinsdottir_16.jpg

Trapphusen i Rebellen liknar inget du tidigare har sett. Väggmålningar, råbetongväggar och synliga installationer leder dig upp till våningsplanen som alla har sin egen färg.

trapphuskv7.jpg
Rebellen_Foto Anna Kristinsdottir_15.jpg
IMG_5687.jpg
IMG_6756.JPG
Rebellen_Foto Anna Kristinsdottir_11.jpg
Rebellen_Foto Anna Kristinsdottir_09.jpg

KORTA FAKTA

STATUS: Färdigställt

UPPDRAGSGIVARE: Aranäs

ORT: Kungsbacka

ÅR: 2020–2022

BRUTTOAREA: ca 4 900 kvm

Totalt 51 lgh

PROJEKTTEAM

Ann Tolly

Uppdragsansvarig arkitekt

Fredrik Danielsson

Ingenjör

Malin Kurlberg

Ingenjör

Ulrike Donnerhack

Arkitekt

Linda Johansson

Inredningsarkitekt

Annette Petersson

Inredningsarkitekt

Hanna Johansson

Landskapsarkitekt

Veera Kokko

Ljusdesigner

KONTAKT

Ann Tolly

0765-48 70 25
anto@liljewall.se

bottom of page