top of page

ØF17 & ØF19

Malmös äldsta industriområde blir levande kvartersstad där  vardagens behov uppfylls nära hemmet. I Norra Sorgenfri har vi fått vara med att ge kvarteret Brännaren nytt liv med husen ØF17 och ØF19. Ett spännande projekt med trivsamma bostäder i framkant. Stadsdelen har en rik industrihistoria som plockats upp i gestaltningens identitet.

Valen av råa och robusta material är en hyllning till det industriella arvet. Både i uttryck och estetik men också för tåligheten och livslängden.

6112027-37.jpg

Kvarterets gestaltning är en hyllning till det industriella arvet och står i relation till de gamla fabriks- och lagerbyggnadernas estetik. Vår vision är att skapa en sympatisk byggnad med medvetna materialval som både sätter tonen för gestaltningen och är tåliga för att hålla över tid. Tegel och betong kombinerat med korrugerad mörk plåt och träribbor ger husets fasader ut mot gatan och mot gångstråk mellan tilliggande hus olika karaktär.

11831700_Brännaren_Perspective_Sketch.jpg

Kvarteret innehåller 88 bostäder och en lokal som möter gatans liv. Till hemmen på översta plan har vi gestaltat flera terrasser med härliga utblickar där närheten till Malmö city är påtaglig. De får en särskild identitet med sågtandade tak som inte bara påminner om de gamla fabrikstaken utan också bidrar till bättre utsikt och dagsljusinsläpp. Två större öppna och gemensamma takterrasser delas av de boende.

Liljewall_brännaren-020.jpg

Lägenheterna, ettor upp till små treor, är välplanerade med stora fönster mot gatan och många har fina privata balkonger. Ljuset leds djupare in i lägenheterna med genomtänkta balkong och fönsterplaceringar.

Liljewall_brännaren-014.jpg
liljewall_sorgenfri_HIGH-003.jpg

Detaljplanens högre våningshöjd i bottenplan har vi utnyttjat för att göra sovloft som skapar fina kvadratmetersmarta kvaliteter i de mindre lägenheterna. Projektet har även en socialt hållbar finansieringsmodell. Mot en högre månadsavgift med amortering till föreningen blir priset för lägenheten avsevärt mycket lägre. Det lägger mer fokus på stabil inkomst än stort kapital och öppnar upp för fler köpare.

Liljewall_brännaren-012.png
Projektet andas hållbarhet i flera bemärkelser med solceller på taket, medvetna materialval, mobilitetslösningar och innovativ finansieringsmodell med sociala värden.

KORTA FAKTA

STATUS: 2020-2022

ORT: Malmö

UPPDRAGSGIVARE: City Entreprenad

ÅR: 2018-2020

BRUTTOAREA: 5000 kvm BTA

PROJEKTTEAM

Jörgen Åkerlund

Uppdragsansvarig arkitekt

Tina Francke

Uppdragsansvarig arkitekt

Jeff Robles

Gestaltande arkitekt

Kushtrim Regjepaj

Handläggande arkitekt

Johannes Roubért

Medverkande arkitekt

Peter Moreau

Byggnadsingenjör

Åsa Larsson

Byggnadsingenjör

Frans Gillberg

Landskapsarkitekt

Markus Linderoth

Fotograf

KONTAKT

Jörgen Åkerlund

0708 910 351
joak@liljewall.se

bottom of page