PROJEKT / SPORT & FRITID / LÖGARÄNGSBADET

STATUS

 

UPPDRAGSGIVARE

ORT

ÅR

BRUTTOAREA (BTA)

MILJÖKLASS

PROJEKTTEAM

KONTAKTPERSONER

FÄRDIGSTÄLLT

 

NCC

VÄSTERÅS

2019

CA 11 365 M2

SILVER

 

BJARNI INGVASON

Uppdragsansvarig
BO WALLIN

Uppdragsledare

MARIA JOHANSSON

Handläggande arkitekt

CAMERON HALLS

Medverkande arkitekt 

NAZGIN MOHAMMED

Medverkande ingenjör

JOHAN HOLST

Medverkande ingenjör

ARNES ALIC

Medverkande ingenjör

TINA ANDERSSON

Tillgänglighetssakkunnig

LARS-ERIK LAGERQUIST

Lås och Säkerhet 

ANDREAS JOHANSSON

Landskapsarkitekt 

RASMUS LASSEN

Landskapsarkitekt utebad

Lögarängsbadet

Västerås har fått ett nytt badhus. I juni 2019 invigdes det nya, flexibla Lögarängsbadet med plats för stora som små badgäster. Här finns bassänger för tävling, simhopp, rehabilitering och undervisning, och en avdelning för gym. En inbjudande simhall med ljus fasad där generösa glaspartier förenar bassängerna med den omgivande naturen och Mälaren.

I simhallen kan alla typer av badgäster samlas; motionären, allmänheten och föreningslivets verksamheter. Det finns en tävlingsbassäng, 50 x 25 meter, där SM-tävlingar för 25-metersbana kan arrangeras. Totalt kan cirka 1300 publikplatser frigöras via bland annat läktaren och balkongen. Bassängen är delbar via en höj- och sänkbar bom, vilket gör att man kan simma både 25 och 50 meter samtidigt. Den är dessutom utrustad med ett drunkningslarm som larmar badvakterna om någon ligger still på botten.

För de allra minsta finns en barnbassängdel, indelad i fyra zoner med olika attraktioner anpassat för barn mellan 0–6 år. De yngsta kan leka och plaska intill den konstgjorda stranden och trädgården med vattensprutande blommor. De lite äldre kan åka rutschbana, klättra på vattensprutande sjöfåglar eller plaska i den något djupare bassängdelen. I den tredje bassängdelen finns en hamn med båtar, kranar och flyttbara ”kolbitar” som lockar till lek och bus – och i den sista en krypbar ångbåt.

Lögarängsbadet har även en hopp- och multibassäng där återigen den storslagna vyn från Mälaren gör sig påmind. Här finns höj- och sänkbara bottnar och bom vilket gör att djupet kan regleras till önskad nivå mellan 0–1,8 meter respektive 0–3,8 meter.

Entréhallen är öppen och ljus med inbjudande café- och kommunikationsytor. Utöver herr- och damavdelningen finns det finnas två flexibla rum samt ett kombirum med hytter som erbjuder stor flexibilitet. Till omklädningsrummen kopplas generösa dusch- och torkrum och rejäla bastur. Varannan dusch i duschrummet har mellanvägg och det finns även separata duschar för dem som vill duscha individuellt.

Kvällstid förstärks fasadens uttryck med en effektfull belysning.

BO WALLIN
Ingenjör
MARIA JOHANSSON
Arkitekt
Show More