top of page
DSC06772_webb.jpg

Götaporten

Med ett starkt formspråk, modernt men ändå sammanknutet med arkitekturen hos den äldre bebyggelsen runt om, ligger bostadsprojektet Götaporten på Guldmyntsgatan i Högsbo, Göteborg. I ett område där det inte byggts på länge står nu tre ståtliga bostadsrättshus med 95 små och välplanerade bostäder klara. Tack vare det nya, håller området på att väckas till ett nytt, spännande liv. 

Ett starkt formspråk med karaktär och identitet. Här får tegel, betong och trä lyftas fram från en vit palett tillsammans med svarta detaljer.

NYA BOSTADSRÄTTER I HÖGSBO

Nära Slottsskogen, Göteborgs botaniska trädgård och på cykelavstånd till de restaurangtäta Långgatorna ligger Guldmyntsgatan. För TB-gruppen har vi här ritat 95 små, välplanerade och yteffektiva bostäder som återfinns i tre ståtliga bostadsrättshus. Byggnaderna har god volym och generöst med fönster. Flera av lägenheterna har stora balkonger som ger de boende ett naturligt möte med livet utanför. 

bostäder_liljewall_guldmyntsgatan19_ny.

Entréerna är utformade för att ge en välkomnande känsla med en viss exklusivitet. 

bostäder_liljewall_guldmyntsgatan16_ny.

Det finns övervägande ettor men även ett antal tvåor och treor – alla med generösa balkonger. Även de mindre lägenheterna, loftlägenheterna liksom ettorna, har fått en stark karaktär med mycket volym och väldigt generöst med fönster. 

bostäder_liljewall_guldmyntsgatan15_ny.

I trapphusen har vi kombinerat betong och trä.

KONSEKVENTA MATERIALVAL

Det är tre huskroppar som är tegelklädda mot Guldmyntsgatan och vita mot väster. Husen står i en sluttning med staden åt ena sidan och naturen åt den andra. Vi har arbetat med få material och färger; tegel, betong och trä med stora vita ytor som bas med detaljer i svart. Utsidan och insidan av byggnaden talar samma språk. Det har varit viktigt för oss att vara konsekventa hela vägen med material och färg, för att ge byggnaden karaktär och identitet.

 

Götaporten består av tre byggnader, sju till åtta våningar höga. Samtliga 95 lägenheter har generösa balkonger i västerläge.

KORTA FAKTA

STATUS: Färdigställt

UPPDRAGSGIVARE: TB-gruppen

ÅR: 2015–2019

BRUTTOAREA: ca 95 lägenheter

PROJEKTTEAM

Karl Palmberg

Uppdragsansvarig

Emelie Silverterna

Handläggande arkitekt

 

Michael Ghersetti

Medverkande arkitekt

 

Elin Karlsson

Medverkande ingenjör

 

Sofia Classon

Landskapsingenjör

Karl-Johan Bexér

Visualisering

Christoffer Thulin

Visualisering

KONTAKT

Karl Palmberg

0709-14 79 86
kapa@liljewall.se

bottom of page