Cyan Racing

I en svart kubformad byggnad i Mölndal ligger Cyan Racing. Här utvecklas de mest avancerade racingbilarna på marknaden. Avskalad arkitektur och strikta raka linjer skapar precision och ordning. Allt är genomtänkt, det finns ingen plats för onödiga detaljer, precis som i racingvärlden där det är en förutsättning för att vinna.

Redan från vägen kan man skymta de cyanblå bilarna genom det glasade showroomet. Material- och färgpaletten består av glas, perforerad naturanodiserad aluminium och färger enbart i svart och vitt för att skapa rumsligheter där de cyanblåa bilarna spelar huvudrollen.

På entréplan finns verkstadens kärna – Race-bay – där racingbilarna tillverkas. I detta kliniskt vita laboratorium utvecklas snabba bilar med avancerad mekanik. Verkstaden sträcker sig från entréplan upp till plan tre och avslutas i en taklanternin där dagsljus lyser in. Det gör att man kan se in i verkstaden och få en inblick av verksamhetens kärna från alla tre våningsplan.

I entréhallen stoltserar verksamhetens alla vinstpokaler i en platsbyggd hylla som sträcker sig upp i två plan. På sina ställen i hyllan finns glaspartier för en visuell kontakt mot bakomliggande verkstad samtidigt som man leds upp till den publika delen genom en svart trappa med skarpa raka linjer.

Plan tre är uppdelad i en intern kontorsdel och en extern publik del. Showroomet har en svart interiör med glaspartier från golv till tak som ger en lugn bakgrund till de cyanblå bilarna. Här kan nationella och internationella gäster lära känna Cyan racings varumärke och verksamhet genom byggnadens arkitektur.

Den vita konferenslokalen kan ta emot 180 personer. 

I matsalen kan man slå sig ner inne i ett rum i rummet, byggd av trä. Där kan mer personliga möten äga rum under en gemensam måltid.

Med bilsimulatorn går det att testa den senaste tekniken. 

Precision och ordning präglar arkitekturen, exteriört och interiört. Det är avskalad skandinavisk arkitektur med strikta raka linjer.

KORTA FAKTA

STATUS: Färdigställt

UPPDRAGSGIVARE: Cyan Racing, Skanska

ÅR: 2016

BRUTTOAREA: ca 6 200 kvm

PROJEKTTEAM

Tomas Hagp

Uppdragsansvarig arkitekt

Jonas Bergström

Handläggande ingenjör

Alexandra Le Hir

Medverkande arkitekt

Bjarni Ingvason

Medverkande arkitekt

Fredrik Carlsson

Medverkande arkitekt

Annette Pettersson

Inredningsarkitekt

Frans Gillberg

Landskapsarkitekt

KONTAKT

Tomas Hago

0765-48 70 30

toha@liljewall.se