top of page

Cyan Racing

I en svart kubformad byggnad i Mölndal ligger Cyan Racing. Här utvecklas de mest avancerade racingbilarna på marknaden. Avskalad arkitektur och strikta raka linjer skapar precision och ordning. Allt är genomtänkt, det finns ingen plats för onödiga detaljer, precis som i racingvärlden där det är en förutsättning för att vinna. Verksamheten som flyttade in i byggnaden i januari 2017 har väckt stort intresse både nationellt och internationellt. Cyan Racing nominerades till det prestigefulla priset Guldstolen 2020, genom Sveriges Arkitekter, för sitt inredningskoncept.

Redan från vägen kan man skymta de cyanblå bilarna genom det glasade showroomet. Avsaknad av färger, få material och skarpa linjer gör att de cyanblå bilarna får det utrymme de behöver i sitt nya hem. Vid entrén möts man av en racingbil som speglar sig i vatten.

Cyan_Liljewall_V5A5040_web.jpg

DET STARTADE SOM ETT FAMILJEFÖRETAG

Cyan Racing är den officiella motorsportpartnern för Geely Group Motorsport och driver FIA World Touring Car Cup-programmet för Lynk & Co. Med genomtänkt design och raffinerad precision skapar Cyan Racing vinnande bilar med precis rätt form, funktion och prestanda. På samma sätt har byggnadens arkitektur och inredningskoncept tagits fram. Svart, vitt och cyanblått är Cyan Racings färgpalett. Det cyanblå står racingbilarna för, som fångar ögat i den konsekventa, grafiska omgivningen. Materialpaletten består av glas, perforerad naturanodiserad aluminium och små, smakfulla inslag av trä. Vi har arbetat tätt tillsammans med en ambitiös och kvalitetsmedveten beställare genom hela projektet. Det är avskalad arkitektur som lyfter fram det väsentliga.

Cyan_Liljewall_V5A0392_web.jpg

På entréplan finns verkstadens kärna – Race-bay – där racingbilarna tillverkas. I detta kliniskt vita laboratorium utvecklas snabba bilar med avancerad mekanik. Verkstaden sträcker sig från entréplan upp till plan tre och avslutas i en taklanternin där dagsljus lyser in. Det gör att man kan se in i verkstaden och få en inblick av verksamhetens kärna från alla tre våningsplan.

Cyan_Liljewall_V5A0412_web.jpg

I entréhallen stoltserar verksamhetens alla vinstpokaler i en platsbyggd hylla som sträcker sig upp i två plan. På sina ställen i hyllan finns glaspartier för en visuell kontakt mot bakomliggande verkstad samtidigt som man leds upp till den publika delen genom en svart trappa med skarpa raka linjer.

Cyan_Liljewall_V5A0569_web.jpg

Plan tre är uppdelad i en intern kontorsdel och en extern publik del. Showroomet har en svart interiör med glaspartier från golv till tak som ger en lugn bakgrund till de cyanblå bilarna. Här kan nationella och internationella gäster lära känna Cyan racings varumärke och verksamhet genom byggnadens arkitektur.

Cyan_Liljewall_V5A0489_web.jpg

På det översta våningsplanet finns också en bländande vit konferensanläggning som kan ta emot upp till 180 personer.

Cyan_Liljewall_V5A0643_web.jpg

I matsalen kan man slå sig ner inne i ett rum i rummet, byggd av trä. Där kan mer personliga möten äga rum under en gemensam måltid.

Cyan_Liljewall_V5A0718_web.jpg

Med bilsimulatorn går det att testa den senaste tekniken. 

Precision och ordning präglar arkitekturen, exteriört och interiört. Det är avskalad skandinavisk arkitektur med strikta raka linjer.

KORTA FAKTA

STATUS: Färdigställt

UPPDRAGSGIVARE: Cyan Racing, Skanska

ÅR: 2016

BRUTTOAREA: ca 6 200 kvm

PROJEKTTEAM

Bjarni Ingvason

Uppdragsansvarig arkitekt

Tomas Hagp

Handläggande arkitekt

Jonas Bergström

Handläggande ingenjör

Lennart Karlsson

Projektledare

Alexandra Le Hir

Medverkande arkitekt

Fredrik Carlsson

Medverkande arkitekt

Annette Pettersson

Inredningsarkitekt

Frans Gillberg

Landskapsarkitekt

Carl Ander och Kalle Sannar

Fotografer

KONTAKT

Tomas Hago

0765-48 70 30

toha@liljewall.se

bottom of page