top of page
Liljewall-burlovsbadet-011_lower res.jpg

Burlövsbadet

Nybyggnad simhall / Burlöv

Burlövs nya badhus har en central roll i det nya området Kronetorpstaden, strax norr om Malmö. Nu när allt är på plats kommer Burlövsbadet kunna ta emot 200 000 badgäster varje år. Byggnaden har en industriell karaktär som kopplar an till områdets historia och som håller över tid. Stort fokus har lagts på tillgänglighet och olika människors behov – här ska alla känna sig välkomna. 

Liljewall-burlovsbadet-008_lower res.jpg

Inspiration till byggnadens gestaltning är hämtad från Burlövs gamla sockerbruk med dess starka industriella prägel och stora volymer – där form följer funktion. Fasadens tegel kommer hålla över lång tid och kräver minimalt underhåll.

burlöv_bild_01_arlöv_sockerbruk.jpg

Nya Burlövsbadet är den första delen av nya Kronetorpstaden som kommer att bygga ihop Arlöv med Åkarp, strax norr om Malmö. Badet ligger nära den nya pendeltågsstationen. Burlövs aktiva simklubb har tillsammans med kommunen varit delaktiga i utformningen av den nya simhallen, som man hoppas ska bli en viktig och levande mötesplats i Burlöv.

Burlövsbadet Foto Emma Karlsmark Elfstrand-35.jpg
Sitplan.jpg

SITUATIONSPLAN

Burlövsbadet Foto Emma Karlsmark Elfstrand-8.jpg

Vågformade dyner i gräs och slingrande gångar ger spontana vistelseytor i söderläge med en mikropark som aktiverar stadsrummet vid entrétorget. Valet av trädarter med ljusa kronor skapar ett vackert ljus- och skuggspel utan hårda kontraster både ute och inne i badhuset.

Burlövsbadet Foto Emma Karlsmark Elfstrand-28.jpg

Tillsammans med kunden bestämde vi oss för ett urbant uttryck för att förankra byggnaden med den historiska kopplingen. Väggar i betonade lägen är svarta med kontrasterande skyltning, och starkt kulörta, pixliga fondväggar förstärker upplevelsen ytterligare.

Liljewall-burlovsbadet-014.jpg
Burlövsbadet Foto Emma Karlsmark Elfstrand-20.jpg
burlöv_diagram_01_stad.jpg

KVARTERET

Badhuset blir hjärtat i det nya kvarteret.

burlöv_diagram_03_volym.jpg

BYGGNADSKLOSSAR

Byggnaden kan delas in i byggnadsklossar där varje kloss har en egen funktion och identitet. Entréklossens rumsbildning har en tydlig hierarki.

burlöv_diagram_02_siktlinjer.jpg

BASSÄNGERNA

Alla bassängrum är kopplade med varandra direkt eller indirekt och har vyer mot parken.

burlöv_diagram_04_accent.jpg

ACCENTFÄRGER

Starka och färgglada accent återkommer genom interiören.

Liljewall-burlovsbadet-009.jpg

Inne i byggnaden har vi skapat rum som är lätta att överblicka, har hög komfort och säkerhet, god akustik och stort ljusinsläpp. Här ska det kännas lika inspirerande som rogivande att bada. Under vår- och sommarhalvåret kan besökarna simma längs med lummig grönska som exponeras genom de tilltagna glaspartierna intill 50-metersbassängen. Det ger en fin känsla av kontakt med omgivningen. Förutom  50-metersbassängen, finns bassänger för lek och undervisning samt gym, aktivitets- och föreningslokaler.

LI_2_.jpg
Liljewall-burlovsbadet-043_lower_res.jpg

Hållbar detaljering ger badhuset en lång livstid både invändigt och utvändigt och kräver minimalt underhåll. Med hjälp av moderna och miljövänliga tekniska lösningar kan drift- och förbrukningskostnader hållas låga.  Burlövsbadet invigdes i mars 2022. 

Burlövsbadet är Burlövs toppmoderna badhus. Här kan du ta ett dopp i någon av de fyra bassängerna, gymma med virtuell personlig tränare eller testa på interaktiv gruppträning i aktivitetsrummen.

Burlövsbadet Foto Emma Karlsmark Elfstrand.jpg

KORTA FAKTA

UPPDRAG: Nybyggnad

STATUS: Bygghandling

UPPDRAGSGIVARE: NCC

Burlövs kommun i partneringsamarbete med NCC

ORT: Burlöv

ÅR: 2017–2021

BRUTTOAREA (BTA): ca 9 550 kvm

BASSÄNGER: 50-metersbassäng, undervisningsbassäng, multibassäng, barnbassäng

ÖVRIGT: Gym, café

PROJEKTTEAM

Calle Hellberg

Uppdragsansvarig arkitekt

 

Johan Holst

Handläggande ingenjör

 

Jetske Bömer

Handläggande arkitekt

Enaam Jaris

Medverkande arkitekt

Arnes Alic

Medverkande ingenjör

Frans Gillberg

Gestaltningsansvarig landskapsarkitekt

Emma Karlsmark Elfstrand

Fotograf

Markus Linderoth

Fotograf

KONTAKT

Calle Hellberg

0765-48 70 46

cahe@liljewall.se

bottom of page