top of page
Nudie_1.jpg

 

Restaurering bankpalats / Göteborg

Antikhallarna

& Nudie

Antikhallarna och huvudkontoret för Nudie Jeans ligger i en anrik byggnad ett stenkast från Göteborgs shoppingstråk Kungsgatan. Liljewall har på uppdrag av GE Real Estate arbetat med renoveringen som med stor hänsyn till byggnadens kulturella arv skapat en bättre fungerande handels- och kontorsmiljö. Med ny huvudentré, café mitt i lokalen och en omstrukturering som flyttat alla antikhandlare ner till entréplan har lokalerna gjorts mer tillgängliga för allmänheten och gett byggnaden nytt liv.
Nudie_6.jpg

Uppdraget var att förvalta arvet för ett av stadens finaste bankpalats från 1880-talet. Under det första årtiondet 1900 fick kvarteret en tillbyggnad i Jugendstil som är ett av epokens allra tydligaste stilexempel i Göteborg. Ett effektfullt glastak, nedpendlade originalarmaturer och fint skurna trädetaljer i mahogny präglar byggnaden.

OMSORG TILL DETALJERNA

Att ta sig an en befintlig byggnad och programmera om den utan att ge avkall på de kulturhistoriska värdena kräver en metodisk hänsyn till detaljerna. Mycket har kunnat bevaras tack vare renoveringen. Liljewall har arbetat med lokalerna och renoveringen av dem. Genomarbetade tillägg stärker byggnadens funktion; här landade utredningen i att en ny huvudentré på hörnet Drottninggatan/Västra Hamngatan skulle bidra med nya viktiga kvaliteter.

Nudie_8.jpg
Nudie_3.jpg

Tidigare höll Antikhallarna till på två plan och stora delar av byggnaden stod tomma. Nu när arbetet är slutfört har alla antikhandlare samlats på entréplan, fördelade i elva butiker och med ett nybyggt café mitt i lokalen. Det har blivit ett tydligt uppsving för antikhandlarna som plötsligt har en verksamhet som är betydligt mer synlig och tillgänglig för allmänheten.

handel_kontor_liljewall_antikhallarna_nu
Nudie_10.jpg

På plan 2 och 3 flyttade jeansföretaget Nudie in. Dessa lokaler renoverades med företagets behov i åtanke. Okidoki arkitekter har tagit fram inredningskonceptet för kontorslokalerna som har haft som princip att bevara befintliga ytskikt i största möjliga mån. Nudies ledord var ”repair, reuse, reduce/reproduce” det vill säga laga, återanvänd, reducera/reproducera när de lagar och återanvänder gamla jeans, passade det bra att använda den devisen för hela arbetet med de gamla Antikhallarna.

handel_kontor_liljewall_antikhallarna_nu

Det har varit viktigt att bevara husets själ genom att varsamt ta tillvara på tidstypiska detaljer. Renoveringen ger Antikhallarna nya funktioner och möjlighet att bevaras för att upplevas såväl nu som i framtiden.

KORTA FAKTA

STATUS: Färdigställt

UPPDRAGSGIVARE: GE Real Estate

BRUTTOAREA: cirka 2500 kvadratmeter

ORT:  Göteborg

ÅR: 2012-2013

PROJEKTTEAM

Lars-Erik Karlsson

Projekt- och byggledare

Lars Olausson

Arkitekt

Anna Kristinsdóttir

Fotograf

KONTAKT

Lars Olausson

Arkitekt

0765 48 70 59

laol@liljewall.se

bottom of page