top of page
Åbybadet Foto Anna Kristinsdottir 02.jpg

Åbybadet

På samma plats som det tidigare Åbybadet har Mölndal stad nu fått ett nytt badhus. I hjärtat av Åby Arenastad möts man av en byggnad som sträcker sig bortom det funktionella som präglar de flesta idrottsanläggningar. Här har ett hus skapats som smälter samman med omgivningen på olika sätt och nivåer. Den utstickande entrén har med enkla medel skapat en naturlig övergång som lockar till sig många besökare och understryker en urban karaktär. 

För en stor byggnad med långa fasader, där människor går och cyklar nära längs idrottstråket, blir det viktigt att man på nära håll möter en detaljering i en mänsklig skala.

Corten-från_TrackDesign.jpg

MED ÖGA FÖR DETALJER

Skärmtaken i trä som pryder cykelställen utanför byggnaden knyter an till entréområdet genom att reflektera ett mjukt ljus från markarmaturerna. Träets varma nyans ger en fin ton till belysningen, och på så sätt smälter det in i den lummiga omgivningen på entrésidan. Sockelvåningen har en orange rostnyans som ger liv och variation i ögonhöjd och som skapar en viss kontrast mot de ovanliggande tegelstenarna. Fasadens detaljering, med stående försänkningar i sockelvåningen bryter ner skalan medan de vertikala fönstrena skapar ett klassicistiskt uttryck i modern tolkning. Genom att använda liggande löpförband och smalare fogar i de horisontella banden över och under fönstren får de en karaktär av solida balkar som ramar in. Övriga tegelfält har en bredare tryckt fog och ett speciellt framtaget stående förband med en kvartsstens förskjutning för att skapa kontrast och dölja elementskarvarna med sin bredd. Förbandet speglas i kontrastmarkeringarna genom hela byggnaden, som också speglar de stående fönstrens proportioner.

Åbybadet Foto Anna Kristinsdottir 05.jpg
Åbybadet Foto Anna Kristinsdottir 08_edi
Åbybadet Foto Anna Kristinsdottir 03_edi

VARMA OCH ROBUSTA MATERIALVAL

Invändigt är det de stående ljusa träpanelerna som anger takt och grundkulör. Den synliggjorda tektoniken framhäver de bärande elementen i fasaden och undertaket, och en ny tolkning av klassicistiska kassettak skapar rumsfokus över bassängerna. Dessutom skapar öppenheten mellan de olika bassängrummen, i kombination med stående betongelement, en viss känsla av en pelarsal. En mörkgrå ram av bänkar, klädd i granitkeramik, omger bassängerna varifrån det går att njuta av vyer över den grönskande omgivningen. Den stående fönstersättningen skapar ett ljus som studsar mot fönsternischernas sidor och mjukas upp innan det når in i rummet. 

 

Det finns en genomtänkt sekvens i byggnaden där besökaren upplever trygghet i de lågmälda omklädningsrummen och en monumental känsla när man går genom en badgalleria och når de stora salarna. Övergångarna mellan olika rum och besökarnas upplevelse har blivit mjuk och samtidigt tydlig genom omsorgsfullt utformade detaljer, färg- och materialval.


Barnbassängen har ett naturtema, som får mer känsla av sagolandskap av den mörka stjärnhimmeln, som vi känner från barns sagorum i biblioteksbyggnader. Här finns mycket att upptäcka både för de allra minsta och något större barn, med sagolika grottor och lekfigurer. Bassängernas bottnar har melerade färger för att ge en mjuk och livfull känsla. Färgerna samordnas även med möjlig färgad belysning för att skapa djup i färgtonerna. Det finns en rad attraktioner, såsom vattenlekar och bubbel, en strömkanal med vattenridå samt rutschkanor, som erbjuder en mångfald av vattenaktiviteter
 

Lekbassänger2.jpg
Akustikpanel-typ-furu-lasyr.jpg
chroma_pool_unglasiert_quantum_wbf_12_5x
LUGNEZ.jpg

KOPPLA AV INOMHUS ELLER PÅ TERRASSEN

Relaxavdelningen är belägen avskilt i sydvästra hörnet, samtidigt som den är kopplad till multibassängen och 50-metersbassängen. I detta innerhörn finns utmärkta förutsättningar för att terrassen ska få ett vindskyddat mikroklimat. Genom att låta en trädridå växa upp runt relaxområdet och dess terrass kan en avslappnande känsla av närhet till naturen skapas, trots närheten till trafikleder och industri.

Relax.jpg
Åbybadet Foto Anna Kristinsdottir 10.jpg
Åbybadet Foto Anna Kristinsdottir 14.jpg

I projektet har vi haft ett aktivt samarbete med två framstående konstnärer, utvalda genom tävlingar där vi deltagit i juryarbetet. Fredrika Linder har skapat ett konstverk med diodbelysta sfärer av handblåst glas som välkomnar besökare i entrén och fortsätter att guida dem genom entréhallen, och Ania Pauser har formgivit förtrollande simmande varelser i glaserad keramik som pryder både kaféområdet och äventyrsbassängen. Dessa konstnärliga inslag har berikat projektet med unika och färgglada detaljer som förstärker arkitekturen och skapar en minnesvärd upplevelse för besökarna.

Åbybadet Foto Anna Kristinsdottir 13_edi
Åbybadet Foto Anna Kristinsdottir 20_edi

Äntligen får barn och vuxna chans att njuta av det nya Åbybadet. Biljetterna till invigningen sålde slut rekordsnabbt, men badet kommer erbjuda möjligheter till svalka, lek, motion och rekreation i många år framöver. 

Åbybadet Foto Anna Kristinsdottir 01.jpg

Åbybadets fasads rytm av fönster och nischer bildar en rytm med varierande amplitud, som vågor som följer varandra på havet.

KORTA FAKTA

UPPDRAG: Nybyggnad

STATUS: Färdigställt 2023.

TOTALENTREPRENÖR: Vestia

BYGGHERRE: Vestia Construction Group

HYRESGÄST: Mölndals kommun

ORT: Mölndal

ÅR: 2019-2023

BRUTTOAREA (BTA): ca 10 370 kvm 

BASSÄNGER: Multibassänger , 50m tävlings- och träningsbassäng, 25m-Bassäng, Undervisnings- och Lekbassäng, Barnbassäng,

ÖVRIGT: Bastu- och relaxavdelning och fik.

PROJEKTTEAM

Bjarni Ingvason 

Senior adviser

Bo Wallin

Uppdragsansvarig ingenjör

 

Anders Nilsson

Handläggande arkitekt

Frida Ullman

Handläggande ingenjör

 

Ana Romano

Medverkande arkitekt

Gustav Hammerbo

Medverkande arkitekt

 

Andreas Johansson

Landskapsarkitekt

 

Alexandra Huuva

Ljusdesign

KONTAKT

Bo Wallin

0765-48 70 23

bowa@liljewall.se

bottom of page