top of page
DJI_0097_webb.jpg

Tetraedern

Kombinerat utegym och konstverk / Växjö

Vid sjön Trummen har vi, på uppdrag av Växjö kommun, tillsammans med konstnären Gunilla Bandolin skapat Tetraedern – ett konstverk, utegym, samlingsplats och ett nytt landmärke i staden. Med en konstruktion av kiselimpregnerat trä inbjuder Tetraedern förbipasserande att träna kroppen genom att klättra, hoppa och lyfta. Eller för att njuta av utsikten.
DJI_0113_webb.jpg

Likt som i flera av hennes tidigare verk lyfte Gunilla Bandolin in geometriska former i ett tidigt skede. En idé som utvecklades och skalades av till ett igenkännbart och funktionellt konstverk – helt unikt i sitt slag.  

TRÄSKULPTUR MED GEMETRISKA FORMER

Tetraedern är utformad i nära samarbete med konstnären Gunilla Bandolin för projektet "Årsringar", ett flerårigt projekt initierat av Växjö kommun. Trä är en viktig del av konceptet, där inspirationen kommer från bryggor av trä, trätrappor framför stugor, finssnickrade trämöbler, trä som man gärna vill sitta på. Den stora skulpturen i trä, vars botten består av en liksidig triangel där sidan är 20 meter lång, är placerad på en plattform av trä som höjdmässigt ligger på samma nivå som den intilliggande gång- och cykelvägen, ungefär 20 cm över omgivande mark. Detta ger ett intryck av att konstverket flyter på den grästäckta marken. En träbrygga förbinder gång- och cykelvägen med plattan vilket gör den nedre delen av tetraedern tillgänglig för rullstolar och barnvagnar. 

PLAN1_hemsida1.jpg
DSC00585_webb.jpg
DSC00598_webb.jpg

ETT UTEGYM MED FLERA FUNKTIONER

Tetraederns sidor har olika funktioner och utformning. På framsidan finns avsatser som fungerar både som sittplatser med utsikt över sjön och för förutsättningar för olika typer av träningsformer. En annan sida är utformad som ett slätt sluttande plan där man kan träna arm- och benmuskler genom att dra sig upp med hjälp av utplacerade rep. En av sidorna har fått något högre trappsteg än vad som är normalt, tänkta att användas för ansträngande ruscher mot toppen. I ett av hörnen finns även en trappa med normal steghöjd för den som vill gå eller ruscha upp till toppen av konstverket. Tetraederns plattform fungerar som tränings- och stretchyta och där är olika träningsredskap är placerade.

DSC_8105.jpg

Fin kvällssol ger plats för både för aktivitet och stillhet med utblickar över Trummen.

DSC_8133-Edit-Edit-2-Edit.jpg

Runt Tetraederns plattform tillåts gräset växa fritt för att på så sätt rama in konstverket.

Tetraedern är Växjös nya landmärke som förenar konst, träning och natur.

KORTA FAKTA

UPPDRAG: Koncept och gestaltning

UPPDRAGSGIVARE: Växjö kommun

PROJEKTLEDARE Ewa Eklind Blomkvist

KONSTRUKTÖR: Martin&co

ENTREPRENÖR: Dynacon

ORT: Växjö

ÅR: 2018

STORLEK: Tetraedern är 20 x 20 meter, 4,5 meter hög och bottenplattan är cirka 25 x 25 meter

MATERIAL: Kiselimpregnerat trä

PROJEKTTEAM

Mikael Johansson

Uppdragsansvarig landskapsarkitekt

Marianne Hansson

Landskapsarkitekt

Katja Karlsen

Landskapsarkitekt

 

My Nordström

Landskapsarkitekt

Gunilla Bandolin

Konstnär

Anna Kristinsdóttir

Fotograf

Joacim Winqvist / Picture Perfect Visuals

Drönarfoto

Mads Frederik Christensen

Fotograf

KONTAKT

Andreas Johansson

0765-48 70 41
anjo@liljewall.se

bottom of page