
Stockholmskontoret
Kontorsomvandling, inredning / Liljewall, Stockholm
Året var 2013 när Liljewall etablerade sig i Stockholm. Sedan dess har vi gått från ett par medarbetare till att idag passerat femtio. Mitt under pandemin bestämde vi oss för att fördubbla vår kontorsyta på Söder. I spåren av pandemin har vi sett att den kreativa arbetsplatsen får en allt viktigare roll i vår arbetsvardag. Variation, hållbarhet och gemenskap har stått i fokus för utformningen, som är anpassad efter vårt nya sätt att arbeta.

Vi har utökat våra 500 kvadratmeter till 1000 på det sjunde våningsplanet med utsikt över Söders hustak. Ett stort nytt kök med tillhörande mattorg, där hela kontoret kan samlas, är kärnan i den nya lokalen. Vissa arbetar här, andra fikar medan någon annan äter.
INREDNINGSKONCEPT SOM UPPMUNTRAR VARIATION I VARDAGEN
Visionen har varit att skapa en nutida och modern interiör som är inkluderande, varm och harmonisk. En interiör som ger förutsättningar för en atmosfär som främjar fokus, arbetsro, möten och kreativitet. Inredningens grafiska svarta bas är en pannå, en lugn bas, där utrymme ges för skapande och kreativitet. Adderade kulörta inslag i en glidande färgskala i mötesrum och på gemensamma ytor kommunicerar spännvid, mångfald och arbetsglädje.
I samband med de nya utökade lokalerna infördes även ett förändrat arbetssätt. Vi har numera inte fasta arbetsplatser, utan du bestämmer själv på morgonen var du vill sitta just den dagen. Alla har tillgång till ett höj- och sänkbart skrivbord med skärmar och all nödvändig teknik. Utöver det finns numera även flertalet alternativa arbetsplatser, flera mötesrum för digitala eller fysiska möten, fokusrum, projektrum, öppna projektytor och lounger. På så sätt nyttjas hela ytan på ett effektivt och hållbart sätt, och det dagliga arbetet blir mer flexibelt och varierat.


Möblerna i de olika mötesrummen går ton i ton och har olika karaktär och typ av sittning, från mer formella sittmöbler till mer avslappnade sådana. Växtlighet och grönska är ett annat genomgående och framträdande inslag i lokalerna som bidrar till att skapa en levande och föränderlig miljö.


Kökets mittpunkt är en stor köksö, den naturliga mötespunkten under dagens alla timmar.


HÅLLBARHET, VARITATION OCH GEMENSKAP
Så långt det var möjligt har den tidigare inredningen återanvänts, både vad gäller material och möbler. Som exempel kan nämnas det tidigare fem meter långa matbordet, som togs till vara och snickrades om till flera projektbord och ståbord. De nya matsalsstolarna är gjorda av återvunna material, de gamla stolarna behålls för framtida festligheter, och de nya sofforna är antingen återbruk, dvs bättre begagnade, eller nya ekologiska och Svanenmärkta.

Då vi dubblar vår yta bemöter vi nu den stora efterfrågan av rum för inspirerande möten, och svängrum för att kunna arbeta på ett varierat och kreativt sätt.

KORTA FAKTA
STATUS: Färdigställt 2021
UPPDRAGSGIVARE: Liljewall
ÅR: 2020
BRUTTOAREA: 1000 kvadratmeter
INREDNINGSARKITEKT: Liljewall
PROJEKTTEAM
Andreas Pålsson
Uppdragsansvarig arkitekt
Elin Ydremark
Arkitekt
Lisa Widén
Inredningsarkitekt
Olivia Thiel
Byggnadsutformare
Anna Kristinsdóttir
Fotograf
Emma Karlsmark Elfstrand
Fotograf