Rödabergsskolan
Skolgård som kvarterspark och stadsbyggnadsprojekt / Stockholm
Rödabergskolan i Vasastan, Stockholm, har fått en ny tillbyggnad vars skolgård hämtar inspiration från platsens ursprungliga kvarterspark. Den nya skolbyggnaden använder traditionella material och med hög detaljomsorg för att smälta in i Vasastadens kulturmiljö. En imponerande 8 meter hög granittrappa skapar ett landmärke och en urban länk i staden med terrasser och utblickar.
Skolgården ska här fungera som en trygg och grönskade länk mitt i staden, samtidigt som den erbjuder publika rekreations-möjligheter
UPPDRAGET
Vi har stöttat SISAB och Stockholms Stad från detaljplaneskede fram till bygghandling i arbetet med att skapa en skolmiljö som säkerställer att kvartersparken även framgent kan bidra till stadsdelens grönska. Parkens ryggrad utförs i granit och traditionella material, vilket gör den historiskt väl förankrad men flexibel i förhållande till innehåll och ytskikt.
Rödabergskolans nya tillbyggnad har möjliggjort ett betydligt
större antal elever än den tidigare, samtidigt som exploateringen av parkmark på en central adress har ställt särskilda krav på utförandet vad gäller kvalitet och hållbarhet. Den kuperade tomten hade dessutom hela tolv meters intern höjdskillnad vilket har inneburit både utmaningar och unika kvaliteter för skapandet av en omväxlande park och skolmiljö med intressanta utblickar och platsbildningar.
Detaljprojekteringen var omfattade med bland annat smide av unika räckesavslut och grindar med monogram liksom platsbyggda tegel- och granitmurar. Växtligheten speglar Röda bergen och betonas med rödek, färgstark amerikansk lönn, barr och gräsarter.
ATT FÅNGA PLATSENS FÖRUTSÄTTNINGAR
Samtidigt som målsättningen var en multifunktionell skolmiljö var det
centralt för Stockholms Stad att, på grund av parkens nu avskurna läge, tillskapa ett sammanbindande stråk över skolgården mot Upplandsgatan.
Ambitionen har varit att skapa en publik förbindelse med hjälp av en skolgård. Via den påtagliga höjdskillnaden mot Norra Stationsgatan gestaltades traditionellt naturanpassade granittrappor som veckas längs berget, inte olikt ett klassiskt stockholmsmotiv. Den rödbruna graniten valdes med omsorg för de traditionella materialen i staden.
Den komprimerade skolgården krävde en särskilt genomarbetad planering. Amfiteater och lektrappa delar in skolgården i tre funktionella delar vars placering liknar utformningen av traditionella terrassträdgårdar. Den klassiska skolgården i norr ges en tidsenligt 50-talsmässigt hårdgjord och grafisk bearbetning medan de två nedre parkliknande delarna har fått ”pretzel”-liknande gångsystem som ytterligare förankrar parkens historiska form. De parkliknande geometrierna innehåller olika funktioner för elevernas nyttjande; klättring, hinderbana och samlingsplatser.
I nordväst avslutar en 8 meter hög granittrappa vars veckade form i liv med bergets konturer bildar ett landmärke. Den utgör en ny urban länk i staden med sina terrasserade mötesplatser, pauser och utblickar. Trappan, liksom skolgårdsparkens geometrier och gester fick här andas samma luft som P.O Hallmans stadsplan från 20-talet vars nytolkning fick influera gestaltningen av landmärken och platsbildningar.
Vi hoppas att den nya skolgården tillika stadsdelsparken skapa nya möten och komma såväl elever som förbipasserande till gagn
KORTA FAKTA
UPPDRAG: Detaljplaneskede till bygghandling
UPPDRAGSGIVARE: SISAB
ORT: Stockholm
ÅR: 2015–2023
STORLEK: 5 500 kvadratmeter utemiljö
PROJEKTTEAM
Nils Ekström
Uppdragsansvarig landskapsarkitekt
Frans Gillberg
Gestaltningsansvarig landskapsarkitekt
Johanna Särnsjö
Medverkande landskapsarkitekt
Aron Wigh
Medverkande arkitekt
Johan Eldrot
Fotograf
KONTAKT
Frans Gillberg
0765-01 71 40
frgi@liljewall.se