top of page
01_Brandstation_Foto Anna Kristinsdottir_justerad.jpg

Alingsås räddningsstation

Efter många utredningar och ombyggnadstankar av den befintliga stationen i Alingsås har vi tillsammans med Alingsåshem och representanter från verksamheterna tagit fram ett förslag till en ny räddningsstation. Konceptet utgår ifrån enkla former som komponerats för att upplevas i fart från motorvägen. 

18_Brandstation_Foto Anna Kristinsdottir.jpg
SKM_C554e19082014380.jpg

ETT RIBBVERK I TRÄ

Vårt koncept utgår ifrån enkla former som komponerats att upplevas i fart från motorvägen. Det är en utsträckt rytm där alla delar i anläggningen ingår. Fasaden består av ett ribbverk i trä samt täta volymer av trä i en grå nyans.

Första våningen består av prefabricerade betongelement med fyra till fem meter i takhöjd. Installationerna har mestadels förlagts mellan och genom limträbalkarna för att skapa så rena ytor som möjligt i en tekniktät miljö. Andra våningen har lättare konstruktion med fasadskivor och påhängda fasadraster av trä som kommer att gråna under åren. De tre kuberna på taket innehåller teknikrum och träningshall som är klädda med liggande träpanel och stålraster. 

sitplan.png

Verksamheten vänder sig mot vägen och man kan tydligt se in i alla delar av huset från lokalgatan framför och från motorvägen. Utifrån verksamhetens önskemål har vi en anläggning med bredsidan mot E20 och den nya sträckningen vid Tokebacka norr om Alingsås centrum.

40_Brandstation_Foto Anna Kristinsdottir_justerad.png
03_Brandstation_Foto Anna Kristinsdottir.jpg
02_Brandstation_Foto Anna Kristinsdottir.jpg
15_Brandstation_Foto Anna Kristinsdottir.png
14_Brandstation_Foto Anna Kristinsdottir.jpg

Då arbetsplatsen används 24 timmar om dygnet, man arbetar, har kontor, tränar, lagar mat och ibland sover här, behöver räddningsstationen vara en plats dit personalen kan återvända efter svåra utryckningar för att samlas och återhämta sig. Transparens mellan verksamheten har även varit viktigt för att främja samarbete och tillhörighet. Flera ytor och teknik kan därför samnyttjas mellan verksamheterna, som gym, tvätthall, konferensutrymmen, sociala ytor, nödvatten och el. 

23_Brandstation_Foto Anna Kristinsdottir.jpg

Brandkårens vagnhall är tänkt som en kuliss i mörkgrått där de röda fordonen och redskapen sticker ut för att skapa tydlighet vid utryckning. Ambulansens vagnhall har fått en ljusare ton eftersom det är en mer steril miljö och i mindre skala.  

Arbetet med verksamheterna har varit mycket utvecklande och vi har tillsammans försökt att optimera ytor och identifiera funktioner som kan samnyttjas av både ambulanssjukvård och brandkår.

25_Brandstation_Foto Anna Kristinsdottir.jpg

KORTA FAKTA

UPPDRAG: Nybyggnad

UPPDRAGSGIVARE: Alingsåshem

ORT: Alingsås

ÅR: 2018–2023

SAMARBETE MELLAN:
Industri och Landskap

PROJEKTTEAM

Lars Olausson

Ansvarig arkitekt

 

Elin Karlsson

Handläggande ingenjör

 

Frans Gillberg

Handläggande landskapsarkitekt

 

Karl-Johan Bexér

Visualiserare

Anna Kristinsdóttir

Fotograf

KONTAKT

Elin Karlsson

0765-48 70 40

elka@liljewall.se

bottom of page