
Alingsås räddningsstation
Efter många utredningar och ombyggnadstankar av den befintliga stationen i Alingsås har vi tillsammans med Alingsåshem och representanter från verksamheterna tagit fram ett förslag till en ny räddningsstation. Konceptet utgår ifrån enkla former som komponerats för att upplevas i fart från motorvägen.


ETT RIBBVERK I TRÄ
Vårt koncept utgår ifrån enkla former som komponerats att upplevas i fart från motorvägen. Det är en utsträckt rytm där alla delar i anläggningen ingår. Fasaden består av ett ribbverk i trä samt täta volymer av trä i en grå nyans.
Första våningen består av prefabricerade betongelement med fyra till fem meter i takhöjd. Installationerna har mestadels förlagts mellan och genom limträbalkarna för att skapa så rena ytor som möjligt i en tekniktät miljö. Andra våningen har lättare konstruktion med fasadskivor och påhängda fasadraster av trä som kommer att gråna under åren. De tre kuberna på taket innehåller teknikrum och träningshall som är klädda med liggande träpanel och stålraster.

Verksamheten vänder sig mot vägen och man kan tydligt se in i alla delar av huset från lokalgatan framför och från motorvägen. Utifrån verksamhetens önskemål har vi en anläggning med bredsidan mot E20 och den nya sträckningen vid Tokebacka norr om Alingsås centrum.





Då arbetsplatsen används 24 timmar om dygnet, man arbetar, har kontor, tränar, lagar mat och ibland sover här, behöver räddningsstationen vara en plats dit personalen kan återvända efter svåra utryckningar för att samlas och återhämta sig. Transparens mellan verksamheten har även varit viktigt för att främja samarbete och tillhörighet. Flera ytor och teknik kan därför samnyttjas mellan verksamheterna, som gym, tvätthall, konferensutrymmen, sociala ytor, nödvatten och el.

Brandkårens vagnhall är tänkt som en kuliss i mörkgrått där de röda fordonen och redskapen sticker ut för att skapa tydlighet vid utryckning. Ambulansens vagnhall har fått en ljusare ton eftersom det är en mer steril miljö och i mindre skala.
Arbetet med verksamheterna har varit mycket utvecklande och vi har tillsammans försökt att optimera ytor och identifiera funktioner som kan samnyttjas av både ambulanssjukvård och brandkår.

KORTA FAKTA
UPPDRAG: Nybyggnad
UPPDRAGSGIVARE: Alingsåshem
ORT: Alingsås
ÅR: 2018–2023
SAMARBETE MELLAN:
Industri och Landskap
PROJEKTTEAM
Lars Olausson
Ansvarig arkitekt
Elin Karlsson
Handläggande ingenjör
Frans Gillberg
Handläggande landskapsarkitekt
Karl-Johan Bexér
Visualiserare
Anna Kristinsdóttir
Fotograf