Lasarettet Ljungby
Ny modern vårdbyggnad
Lasarettet Ljungby uppfördes på 1950-talet. För att tillgodose behovet av fler moderna lokaler behöver sjukhusområdet nu expanderas och utvecklas. Denna 17 650 kvadratmeter stora vårdbyggnad är utformad för högintensiv vård och är en viktig satsning för att möta framtidens vårdbehov.
Vårdbyggnaden ska projekteras enligt Miljöbyggnad Silver vilket främjar långsiktigt hållbara fastigheter med klimatreducerande åtgärder.
UPPDRAGET
Många av fastigheterna på Lasarettet Ljungby är så pass åldrade att de behöver ersättas samt att en byggnation av en ny vårdbyggnad är nödvändig.
Den nya sjuvåningsbyggnaden kommer förutom operationsavdelning och sterilcentral även inrymma akutmottagning med nytt ambulansintag, bild och funktionsmedicin samt två vårdavdelningar med 24 vårdplatser vardera. Byggnaden har planerats med separerade flöden för att undvika smittorisker, och ritats för att fungera vid framtida utbyggnader av sjukhustomten.
EN ARKITEKTONISK STORSATSNING FÖR
PATIENTER OCH PERSONAL
Hållbara materialval, en mjuk framtoning och genomtänkta flöden ska skapa en trygg och harmonisk arkitektur rustad för framtiden. Genom böljande former och en varm fasad kommer byggnaden utstråla ett välkomnande intryck. Högre våningshöjder och våningshöga fönster kommer skapa rymd och rikligt med dagsljusinsläpp vilket främjar god arbetsmiljö för personal och välbefinnande för patienter.
Takterrasser i anslutning till vårdavdelningarna ger möjlighet till hälsofrämjande utevistelse och utblickar över omgivningen. På taket ska även förnybar energi genereras genom solceller.
Nedan presenteras några av vårdbyggnadens olika verksamheter:
VÅRDAVDELNING
Överst i den nya vårdbyggnaden förläggs två vårdavdelningar med enpatientrum, 24 vårdplatser vardera med eget hygienutrymme.
Placeringen av vårdavdelningarna överst i byggnaden ger en lugn miljö med vackra utblickar. I anslutning till en av vårdavdelningarna föreslås även en terrass till utevistelse.
OPERATIONSAVDELNNG
Dagens operationsavdelning är i stort behov av nya lokaler för att möta framtidens krav på exempelvis våningshöjder och teknik.
Huset utformas så att sex operationssalar (en mer än idag) får förutsättningar för effektiva flöden och samband samt bidrar med en god arbetsmiljö. Salarna utformas flexibelt för att möta framtida arbetssätt, för att stödja högt kapacitetsutnyttjande och ökad produktion.
BILD- OCH FUNKTIONSMEDICIN (RÖNTGEN)
Utvecklingen inom bild- och funktionsmedicin har blivit ett viktigt redskap och en central del i diagnos- och behandlingsmetoder.
Utvecklingen kräver ett nära samarbete mellan akutvården och anestesi/operation. Den nya vårdbyggnaden är utformad för att stödja dessa viktiga samband.
STERILCENTRAL
Stora förändringar har skett i hanteringen av sterilgods de senaste 10–15 åren. Ny teknik har bidragit till att kraven på sterilcentraler har förändrats.
I den nya vårdbyggnaden placeras sterilcentralen i samband med operation så att kraven på hygienzoner och effektivare hantering av gods möjliggörs.
AKUTMOTTAGNING MED AMBULANSINTAG
En ny akutmottagning och nytt ambulansintag planeras i den nya vårdbyggnaden. Akuten blir strategisk placerad för att hålla samman flödet med övriga verksamheter, underlätta och stärka patientens väg genom sjukvården samt skapa bättre tillgänglighet för akuta transporter.
Målet är att kunna välkomna personal och patienter till Lasarettet Ljungby 2030.
Med sitt tillgängliga läge, utformning och gestaltning speglar förslaget ett nytt grepp och byggnadsera för Lasarettet Ljungby.
Samarbete och designdialoger
Arbetet har genomförts i designdialoger i tätt samarbete med beställare och verksamhet. Fokus var att få till ett säkert och effektivt akut- och arbetsflöde men även att skapa flexibla lokaler som kan förändras över tid. Förbindelsen mellan funktioner och att sjukhustomten ska kunna byggas ut har haft en avgörande roll i byggnadens utformning.
KORTA FAKTA
UPPDRAGSTYP: Nybyggnad, Förstudie
UPPDRAGSGIVARE: Region Kronoberg
ORT: Ljungby
STORLEK (BTA): ca 17 650 kvadratmeter
MILJÖKLASS: Miljöbyggnad Silver
ÅR: 2022-2030
PROJEKTTEAM
Patrik Signert
Uppdragsansvarig arkitekt
Catherine Hugosson
Handläggande arkitekt
Negar Tatari
Medverkande arkitekt
Julia Mattsson
Medverkande arkitekt
Jetske Bömer
Medverkande arkitekt
Ina Wahlqvist
Visualisering