PROJEKT / LANDSKAP + SPORT & FRITID / IDROTTSHÖGSKOLAN, GÖTEBORG

IDROTTSHÖGSKOLAN, GÖTEBORG

Nationellt kunskapscentrum

STATUS

 

UPPDRAGSGIVARE

ORT

 

ÅR

BRUTTOAREA (BTA)

MILJÖKLASS

KONTAKTPERSONER

FÄRDIGSTÄLLT

 

HIGAB

GÖTEBORG

 

2011

CA 3 500 M2

MILJÖBYGGNAD GULD

NILS EKSTRÖM
FREDRIK LÖVENBERG
Show More
liljewall_sport & fritid text

Den nya Idrottshögskolan ligger mitt i centrala Göteborg, utmed Skånegatan som allt mer etableras som ett av stadens stora evenemangsstråk. Närmaste grannar är Katrinelundsgymnasiet och Norska Sjömanskyrkan.

Idrottshögskolan är placerad i linje med dessa byggnader, fast indragen från gatan, på en tidigare skolgård och parkeringsyta. På så vis bildas en förgård mot Skånegatan, där den i övrigt lågmälda byggnadens huvudentré annonseras dramatiskt med ett fristående skärmtak.

Göteborgs universitet startade uppverksamheten under våren 2011 och ambitionen är att Idrottshögskolan skall bli ett nationellt kunskapscentrum för idrottslig prestationsutveckling och hälsofrämjande arbete. Skolan skall bli en plats där Göteborgs universitet i samverkan med andra aktörer förverkligar kunskapstriangeln: utbildning-forskning-innovation.

 

Förutom av en stor idrottshall (51 m × 30 m)består byggnaden därför också av ett avancerat forskningslaboratorium för fysiskprestations- och kompetens-utveckling, undervisningslokaler och studieplatser.

Byggnaden har en total area av cirka3 500² m och är byggd med stark miljöprofil. Låg energianvändning och naturliga, ”rena” material: trä, betong, glas och sedum. Byggnaden är certifierad Miljöbyggnad Guld.

liljewall_landskap

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR