
Icehotel i Jukkasjärvi
I byn Jukkasjärvi 20 mil norr om Polcirkeln hittar vi kanske ett av världens mest kända ishotell. Här skapas årligen ismagi och upplevelser av högsta klass. De senaste åren har Liljewall skapat belysningskoncepten för många av hotellets konstsviter. Varje svit är helt unik med ett individuellt tema och är handskulpterade av handplockade kreatörer och konstnärer från hela världen. Ljuset har såklart en avgörande betydelse för den stämning och känsla som förmedlas i rummen.

Att belysa is och snö är en komplex uppgift. Isblocken, alltid från Torne Älv, kan nämligen se väldigt olika ut. Ibland är isblocken helt blanka utan några syrebubblor – medan andra har mer struktur genom slöjor och sprickor.


ETT INSPIRERANDE SAMARBETE MED KONSTNÄRER FRÅN HELA VÄRLDEN
Icehotel i Jukkasjärvi är ett attraktionsmål för besökare världen över och ett konstnärligt lagbygge på extremt hög nivå. Under tre intensiva veckor i slutet av november och december samlas ambitiösa, kreativa och dedikerade kreatörer, scenografer och entreprenörer för att skapa årets isande upplevelser.
Under årets öppning av Icehotel 33 har vi, tillsammans med Hannes Mattson Gusfors, arbetat med konstnärerna Emilie Steele och Sara Steele för "Maighdeann-Róin", Sthlm- och Berlinbaserade isskulptören Henkia för "Frö", landskapsarkitekterna Elin Julin och Ida Mangsbo för "Galanthus Nivalis" och slovakiske arkitekten och designern Lukas Petko för "Hidden Milan".


Foto: Veera Kokko, Liljewall
FRÖ
Insidan av ett frö. Potentialen före skapelsen. Det är ett skydd. Det är lätt. Det är livet. Det är Frö. Ljussättningen skapar en mysig, ombonad och trygg känsla. Rummet är belyst med vitt krispigt ljus i kombination med gammelrosa accenter som leder ögat till rummets detaljering.

Foto: Asaf Klinger. Frö designat av Henkia. Ljusdesign Veera Kokko, Liljewall
GALANTHUS NIVALIS
Våren är snart på väg och i denna svit möter besökaren den i makroformat. Snödroppar, krokusar, vårblommor, glittrande druvhyacinter och skira grässtrån skapar en känsla av att vara mitt i en blomstrande våräng. Belysningen skapar en dov, samtidigt mjuk vårkänsla som låta skulpturerna tala. Blommornas pistiller av is är ljussatta med vitt ljus och stolarna en blå ton för att skapa en fin färgharmoni i rummet.

Foto: Asaf Klinger. Galanthus Nivalis designat av Elin Julin och Ida Mangsbo. Ljusdesign Veera Kokko, Liljewall
HIDDEN MILAN
Lukas Petko
Med inspiration från arkitekturen i en klassisk italiensk innergård öppnas här en värld som ofta göms bakom stora, tunga dörrar. Här framhävs fantastiska fontäner, exotiska träd och färgglada blommor i terrakottakrukor. Belysningen är stilfull och avskalad med vitt ljus som riktas mot pelarna för att framhäva valvens former och ge en lugn och vilsam känsla.
MAIGHDEANN RÒIN
Emilie Steele och Sara Steele
Rummets koncept baseras på en keltisk/skotts myt om en formbytare, hälften säl/hälften kvinna. En magisk, vacker men samtidigt sorglig historia som hör ihop med dagens förtryck av kvinnor och den ständiga kampen för frihet och jämlikhet. Belysningen leder ögat till rummets alla vackra skulpturer. En dov ljussättning framhäver mytens mystik och tillåter betraktaren att upptäcka fler och fler detaljer allt eftersom.
I nära samarbete med konstnärerna, har vi genom belysningen, förverkligat deras visioner om sviternas koncept.
Foto: Wallenstam

KONCEPTEN 2019
Vid öppningen av Icehotel december 2019 hade vi förmånen att arbete med ljussättningen för de tre konstsviterna; Bone Room designat av Rob Harding, White Santorini designat av Jaeyual Lee och Haemee Han samt Golden Ice, designat av Nicolas Triboulot och Jean-Marie Guitera.

BONE ROOM
Ben - en väsentlig del av de levande, och de sista, jordiska avtrycken från de döda. Bone Room belyser den skönhet som återfinns i livets cykel.
Här framhävs de vackra isskulpturerna som också spelar huvudrollen i rummet. De benlika skulpturernas slöjor och sprickor skapar här en dynamisk textur som framhävs och förstärks av ljuset. Ett vitt ljus valdes för en ren och krispig känsla. På väggarna accentueras de cirkulära mönster som pryder de välvda isväggarna, och som också skapar en optisk synvilla för besökaren. Dessa mönster karvades in i väggarna av ett specialtillverkat verktyg för exakt precision. Slutligen ramas golvet och sovplatsen in av lysande LED-lister sömlöst integrerade.


Foto: Asaf Kliger. Bone Room designat av Rob Harding. Ljusdesign Alexandra Huuva, Liljewall
GOLDEN ICE
Utan att förflytta dig tas du med på en resa genom det gyllene ljuset, in i en annan verklighet. Liksom nutida alkemister har de fångat norrskenet och lyckats skapa oändliga reflektioner.
Välkommen in i en gyllene glamourös isdröm. I Golden Ice omges du av över 400 handskulpterade isprismor som var och en applicerats på väggarna för att ge ett gnistrande och lyxigt intryck. Bakom dem har guldfolie applicerats vilka vi belyst för att ge prismorna dess skimrande och iögonfallande accent – och rummet sin varma inramning.


Foto: Asaf Kliger. Bone Room designat av Nicolas Triboulot och Jean-Marie Guitera. Ljusdesign Alexandra Huuva, Liljewall
WHITE SANTORINI
Högt uppe på en vulkanisk ö, långt ute i Egeiska havet, står en gammal, mytomspunnen stad med hus som gnistrar vita i den varma, medelhavska solen. Högt ovanför polcirkeln, djupt inne i ett hotell av is, har samma stad återskapats - med hus som alltjämt gnistrar vita, men här tar likheterna slut och paradoxerna sin början. White Santorini leker och laborerar med kontrasterande material och proportioner, nyckfullt och roligt, och hedrar samtidigt sitt grekiska original
Här har visionen varit att skapa ett vitt Santorini-berg som här illustreras av nivåstigningar av is som pryds av små fönster. Dessa fönster hamnar i naturligt blickfång genom att de ljussätts både med vitt ljus, och vitt ljus i kombination med svagt blåa filter för att, i några av dem, skapa ett kallare blått sken.

Foto: Asaf Kliger. White Santorini designat av Jaeyual Lee och Haemee Han. Ljusdesign Alexandra Huuva, Liljewall
I den annars så mörka miljön norr om polcirkeln är ljuset ett måste för att besökarna ska kunna orientera sig – men såklart även som en helt avgörande stämningsskapare.
KORTA FAKTA
STATUS: Färdigställt
UPPDRAGSGIVARE: Inwhite Ljusmiljö 19/20
Icehotel 22/23
ÅR: 2019/2020 samt 2022/2023
OMFATTNING: Belysningskoncept för tre konstsviter 19/20 samt fyra konstsviter 22/23
PROJEKTTEAM
Alexandra Huuva
Uppdragsansvarig Ljusdesign 19/20
Veera Kokko
Uppdragsansvarig Ljusdesign 22/23
Asaf Klinger
Fotograf