top of page

House of Västerport

Under hösten 2018 utlyste Varbergs kommun en tävling om att rita Varbergs nästa hotell beläget i den framväxande stadsdelen Västerport. Tillsammans med Lotus Hotels och Wästbygg var Liljewall ett av de utvalda teamen som fick förmånen att delta. Det här är vårt tävlingsförslag.

Varberg är känt för sitt salta läge med havet inpå knuten, friskvård och aktivitet. I House of Västerport har vi flyttat in känslan – i inredning och utbud möts alla våra sinnen av de influenser som Varberg har att erbjuda. Med mänger av olika aktiviteter, ett gediget konst- och kulturutbud är House of Västerport en plats där du vill vara på. Stämningen här är som en förlängning av ditt eget hem. Det är Varbergs nya vardagsrum. Det är en livsstil.

liljewall_house-of-vasterport_rooftop.jp

På det sjätte våningsplanet tar du dig ut till ett havslandskap med kalla och varma bad. Det är ett modernt kallbadhus i ny tappning, Här finns olika typer av bastuar som liknar hyddor. Svart trä, sten och vatten är genomgående material. Man kan röra sig genom vattnets olika tempererade zoner mellan hyddorna eller söka sig till trallen och vidare till baren inne i högdelen.

skiss_sitplan.jpg

FÖRUTSÄTTNINGAR

Varberg har en stark identitet som sommarstad och mycket positivt associeras till detta. Utmaningen för kommunen är att göra Varberg till en året-runt-stad genom att även stärka stadens vinteridentitet, vilket är starkt kopplad till den nya stadsdelen Västerport och dess kommande funktioner och innehåll.

De äldre trähusen i Varberg har varit en stor inspirationskälla på samma sätt som de olika kallbadhusen och Societetshuset med 
inslag av morisk arkitektur. 

EN IDÉ VÄXER FRAM

Byggnadens placering, nära stationen, dess höjd och sitt varma ljus gör att besökaren med lätthet kan orientera sig och hitta hit. Hotellets förlängning ner mot havet skapar liv och aktiverar hamnen.

fran-havet2.jpg

Vi valde att föreslå en trästomme till vårt projekt, som en del i vårt aktiva hållbarhetstänkande, för att ge huset en klimatsmart profil och knyta an till regionen som viktig trävarutillverkare. Trästommen har vinklade limträfenor i ett enkelt rutnät, i den övrigt uppglasade fasaden. Den repetitiva fasaden bidrar till den övriga bebyggelsens småskalighet och variation.

Den tredimensionella fasaden gör att byggnaden kommer att upplevas olika när man rör sig ut med fasaderna trots det sammanhållna konceptet.

skiss pelaren grey_beskuren.jpg

MER ÄN ETT HOTELL

House of Västerport urskiljer sig genom att vara en plats för den som söker en aktiv ledighet och vill utforska Varberg på vatten och land. Här finns lånecyklar och uthyrning av surfbrädor, longboards, suppar, kajaker, sparkcyklar, ellådcyklar och elbilar som gör det enkelt att aktivera sig och utforska staden. Samtidigt skapar miljön utrymme för en härlig mix för olika generationer, med varierade syften. Med mikrobryggeri, foodcourt, popupbutiker, konstutställningar, aktivitetscenter, teaterföreställningar och secret escapes erbjuder House of Västerport mycket mer än vad man väntar sig av ett traditionellt hotell. Givetvis finns här möteslokalerna, hotellrummen, studentrummen, restaurangerna, workspacen, utomhusbad med bastu och barer. Viktigt för oss var att lokala företag skulle få möjlighet till sin plats och vara med att forma den nya mötesplatsen. 

VARBERG_GoldenTop.jpg

Besökaren som kommer från järnvägsstationen möts av en ståtlig byggnad. Högst upp lyser restaurangens undertak av trä klätt med mässingsblad upp och guidar in mot den nya stadsdelen. Lyktan som syns på långt håll utanför staden, som äldre tiders vårdkase, sätter sin prägel på den nya staden.

Fasaderna i vårt förslag är av träpanel med sol-och ljusavskärmning i form av dukar formade i mönster med utgångspunkt i kurortens träarkitektur. Dukarna ger en känsla av segelduk som kopplar an till det kustnära läge som Varberg har där segling är mycket populärt.

VARBERG_VanFleetBrewery.jpg

I entréplanet finns det plats för lokala foodmarkets, mikrobryggerier, bageri, café, butiker, bondens marknad och konsthantverkare. När det passar, oavstt årstid, växer verksamheterna ut mot torget och blir den centrala mötesplatsen i Varberg. Här hittar såväl den äldre som yngre generationen hem. Ett kvarter med liv och rörelse året om.

VARBERG_Meet on Ledge_utkast.jpg

Den rymliga lobbyn är en plats för alla att nyttja. Sjunk ned i de sköna skinnfåtöljerna och ta en kopp kaffe eller avsluta dagens skypesamtal. Utmana vännerna i en omgång biljard, pingis, shuffleboard, eller mys framför brasan över ett parti backgammon.

VARBERG_Oceanview_utkast_.jpg

Affärsresenärerna, bästa kompisgänget, surfarna eller livsnjutarna. House of Västerport erbjuder moderna rum med hög kvalitet av olika karaktär för dina behov. Inredningen, läget och stämningen gör House of Västerport väl värt ett besök. Med surfbrädan under armen glider du ned till kajkanten och startar dagen på topp.

VARBERG_Theater.jpg

Mobilitet, funktionella och föränderliga lösningar har varit i fokus för att kunna skapa underlag för året-runt-beläggning. Kvällens teaterscen förvandlas till ett mässutrymme morgonen därpå. Bottenplan fungerar som en flexibel mötesplats för såväl studenter, förbipasserande som hotellgäster.

Vår målsättning har varit att skapa en byggnad som är tydlig och som står ut från den övriga bebyggelsen – ett nav i den nya stadsdelen Västerport.  

Trä och hållbart byggande

Under de senaste 100 åren har trä som byggnadsmaterial ofta fått stå tillbaka i stora byggprojekt till förmån för stål och betong, men under de senaste årtiondena har trä förädlats till nya byggkomponenter. Tack vare modern skruv- och limningsteknik är trä åter ett alternativ i stora byggprojekt. Något vi ser väldigt positivt på! ​

KORTA FAKTA

STATUS: Tävlingsförslag

UPPDRAGSGIVARE: Varberg kommun

ÅR: 2018/2019

TEAM: Liljewall arkitekter, Lotus Hotels och Wästbygg

BRUTTOAREA: 14 500 kvm

LOA: 13 380 kvm

Byggnadshöjd: 42 m

Hotellrum: 190

Studentboende: 46

PROJEKTTEAM

Liljewall arkitekter

Mark Langer, uppdragsansvarig

Lars Olausson, handläggande arkitekt

Jonas Hermansson, inredningsarkitekt

Karl-Johan Bexér, visualisering

Christoffer Thulin, visualisering

Camilla Lindahl, grafisk form och text

Katarina Styf Morén, text

Lotus Hotels

Lars-Olof Oskarsson

Wästbygg

David Alm

KONTAKT

Mark Langer

0706-87 87 80

mala@liljewall.se

bottom of page