VI KAN / LANDSKAP / OM UTEGYM

 

När knoppar brister och temperaturen stiger så letar sig soltörstande människor ut på gator, torg, parker – och utegym. Visst är det fantastiskt att kunna utföra en varierad kroppsträning i lummiga och vackra grönområden – helt gratis? Sverige har ju även en hel del mörka och kalla månader, men även då kan man använda och nyttja utegymmen.

Marianne Hansson, en av våra landskapsarkitekter, skapar till vardags trygga och inbjudande utomhusmiljöer – men är också utbildad personlig tränare. Kombinationen av de båda passionerna gör henne till en vass utegymsarkitekt. Därför har vi haft privilegiet att gestalta ett flertal utegym i Stockholmstrakten. Ett av de större projekten är bland annat Lappkärrsberget vid ett av Stockholms Universitets campus-områden och ett i Vasaparken som öppnade i juli 2016.
 

När vi skapar ett utegym är det viktigt att alla människor ska känna sig välkomna och delaktiga, såväl träningsvana som nybörjare. Det ska vara enkelt och roligt att träna oavsett nivå. Platsen ska inspirera och mana till spontanaktivitet av olika typer.
 

Det finns också fler aspekter att begrunda när vi ritar utegym. Då gym med rörliga delar tar mer plats och bygger på att motionären har en viss kapacitet så är redskap för kroppsviktsrörelser att föredra. Det är också viktigt att hitta en bra balans av redskap för människor med olika träningsnivåer. Platsen ska även ha tydliga skyltar, vara tillgängligt och gärna inkludera tydliga instruktioner för den typ av övning som ska utföras vid respektive redskap.
 

En annan viktig detalj är materialvalen. Trägym utrustas ofta med för kraftiga stänger och stolpar vilket gör det svårt för exempelvis kvinnor med mindre händer att greppa. Då är järnstänger att föredra. Underlaget är lika avgörande – trädäck och konstgräs för markövningar är bättre än kladdiga stenmjölsunderlag exempelvis. Och under mörka perioder ger rätt belysning en känsla av trygghet.
 

Positivt är också att det finns ett större intresse från lyhörda leverantörer som är villiga att göra specialanpassningar eller utveckla sina produkter tillsammans med personliga tränare eller träningsintresserade, något som underlättar planeringen av ett attraktivt utegym anpassat till sitt närområde.
 

Hittills har tillströmningen av träningsvilliga utegymsfantaster varit god. Hälsomedvetna män och kvinnor tar gärna chansen att bygga muskler och kondition under bar himmel. Och vi tror att intresset för att träna utomhus kommer fortsätta växa.

Vasaparkens utegym i Stockholm som invigdes juni 2016. 

Om Utegym

Chinsräcke:
 
  • Greppa stången med handflatorna vända ifrån dig utanför axelbredd

  • Låt kroppen hänga under stången med en helt utsträckt position

  • Spänn kroppen och dra dig upp tills hakan är ovanför stången

  • Sänk kroppen kontrollerat till utgångsläget

     

    Tänk på; håll axlar och skulderblad nedsänkta genom hela rörelsen.

”Jag tror intresset för att träna utomhus kommer fotrtsätta öka - du behöver inget gymkort och behöver inte träna på samma ställe.”
Marianne Hansson, Landskapsarkitekt, Liljewall

UTVALDA PROJEKT