VI KAN / BOSTÄDER / PÅ BESÖK HOS EMMA OCH AXEL

Vi Kan Inre Miljöer Liljewall Arkitekter

 

Eriksberg är ett historiskt industri- och varvsområde som har förvandlats till ett stort och modernt bostadsområde. Det är idag ett av Göteborgs mest attraktiva ställen att bo på. På Stapelbädden, med utsikt över älven, bor Emma Rydén och Axel Lindqvist med sina två barn, 1 och 3 år gamla. Vi träffade dem för att få reda på hur det är att bo i en Liljewallritad bostad. 

 

Lägenheten som är på 79 kvadratmeter ligger näst högst upp i huset. Emma och Axel hittade den då de sökte efter någon som ville byta mot deras dåvarande, mindre lägenhet. Vid första titten blev de helt hänförda över det öppna vardagsrummet med panoramafönster ut över Göta älv. De gillade bostaden direkt och trodde aldrig att de skulle ha en sådan tur att de skulle få hyreskontraktet. 


Kvarteret är relativt stort med totalt 380 hyresrätter, något både Emma och Axel tycker är en stor fördel.  

"Det blir en helt annan blandning av människor jämfört med bostadsrättskvarteren runt om, där de boende är mer homogena, säger Axel. I hyresrätterna bor också många barn, vilket inte minst är positivt när familjen är ute och leker på gården."
 

Vi Kan Inre Miljöer Liljewall Arkitekter
Liljewall möter: Emma och Axel 

På besök i Eriksberg

Vi Kan Inre Miljöer Liljewall Arkitekter
Vi Kan Inre Miljöer Liljewall Arkitekter
Stapelbädden, Styrfarten

 

Det avlånga området är cirka 300 meter djupt från kajen i söder till de inre delarna i norr. Det innebär olika förutsättningar för området, till exempel är husen i söder mer uppglasade medan de norra delarna ges en mer stadslik utformning. Kvarteren består av tre olika hustyper: lamellhus, punkthus och stadsvillor – med varierande färgsättning och fina detaljer. Området har i sin disposition och i byggnadernas utformning en tydlig riktning mot älven. Vattnets och ljusets närvaro genomsyrar gestaltningen från helhet till detalj.

Ambitionen har varit att så många lägenheter som möjligt skall ges utblickar mot vattnet. Planlösningarna är enkla och öppna. Balkonger och terrasser har rymliga mått och ligger ofta i ett hörn för att ge bättre skydd mot vinden, säger Hilda Esping Nordblom, ansvarig arkitekt.  

UPPDRAGSTYP: Nybyggnad 380 hyresrätter
ORT: Eriksberg, Göteborg
UPPDRAGSÅR: 2007–2011
UPPDRAGSGIVARE: Bostadsbolaget i Göteborg

Läs mer om Stapelbädden

"Det är ju så här jag är uppvuxen, att allt händer i köket!"
Emma Rydén, hyresgäst i Stapelbädden, Eriksberg
Med utsikt över Göteborgs hamninlopp
 
På Stapelbädden, med utsikt över älven, bor Emma Rydén och Axel Lindqvist med sina två barn, 1 och 3 år gamla. Lägenheten som är på 79 kvadratmeter ligger näst högst upp i huset. 
Axel, Emma och August ligger gärna i hängmattan på balkongen och ser på när båtarna åker in och ut ur Göteborgs hamn. På den generösa balkongen sitter man på första parkett och kan följa fartyg och småbåtar på väg från hamnen ut mot Älvsborgsbron och skärgården.
Vi Kan Inre Miljöer Liljewall Arkitekter
Vi Kan Inre Miljöer Liljewall Arkitekter

Emma och Axel är överens om att det bästa med lägenheten är det stora öppna rummet med kök, matplats och vardagsrum i ett.

"Det känns fortfarande, när jag kommer ut i vardagsrummet på morgonen, som att jag bor på hotell med allt ljus, rymd och en otroligt varierande utsikt", säger Emma. "Det är ju i detta rummet jag bor hela tiden, och det är här allt händer", tillägger hon.

 

Det är ljust och luftigt, och här finns plats för lek, samvaro och måltider. De stora glaspartierna ger flödande dagsljus men också värme, så balkongdörren står ofta på glänt. Axel medger att han var lite skeptisk i början till att ha köket integrerat med vardagsrummet. Han funderade ett tag på om man kunde sätta upp en skena i taket och skilja av köket från sittdelen med ett draperi, men har med tiden vant sig. Emma skrattar och säger

"Jag gillar det. Det är ju så här jag är uppvuxen, att allt händer i köket! "

Vi diskuterar köket och konstaterar att trots att det är ritat efter norm upplevs bänkytan ganska kort. De har själva kompletterat den en aning. Balkongen är rymlig och Axel har lagt en egen trätrall för att få ett varmare golv, men just nu vågar de inte ha några möbler där ute för risken att barnen skulle klättra upp och ramla över balkongräcket. I stället har de spänt upp en hängmatta där man kan ligga och titta på båtar som glider förbi, från Älvsborgsbron i väster till Lilla Bommen i öster.
 

Emma och Axel gillar att det är mycket förvaring i bostaden, men hade gärna sett att takhöjden hade utnyttjats med till exempel fler överskåp. För att få mer plats i sovrummet har de flyttat ut garderoberna därifrån till hallen. Kapphyllan har ersatts av väggfasta hyllor och istället har de satt upp klädkrokar precis innanför entrédörren. Det får också plats en syskonvagn i hallen. Den lilla väggen som markerar gräns mellan hall och vardagsrum tycker de är viktig för att inte rummen ska flyta in i varandra. Sovrummen tycker de fungerar bra. August som är 3 år har ett eget rum och Hedvig 1 år sover i spjälsäng hos föräldrarna.

"Nu är det dock dags att byta rum", säger Axel. "Barnen ska få dela på det stora rummet och vi flyttar in i det lilla. Det blir kanske lite trångt med den stora sängen, men för barnen kommer det att bli jättebra."

KOLLA OCKSÅ IN