top of page

PROJEKT / BOSTÄDER / VÄSJÖ TORG

STATUS

 

 

UPPDRAGSGIVARE

 

 

 

ÅR

 

 

BRUTTOAREA (BTA)

KONTAKTPERSON

MARKANVISNINGSTÄVLING

 

 

BONAVA OCH BANTORGET HYRESBOSTÄDER AB

 

 

2017–2019

 

CA 18 700 M2

Liljewall arkitekter - Bostäder

VÄSJÖ TORG

Ett urbant friluftskvarter

Det nya området vid Väsjö torg är tänkt som ett urbant friluftsområde. Det urbana skogstemat lyser igenom i såväl husen som på innergården vilket ständigt påminner de boende och besökarna om det naturnära läget fyllt med aktiviteter att ta del av. Det naturnära området har goda kommunikationer till centrala Stockholm, dessutom planeras en linbana som en ny kollektivtrafiklösning.

 

Förslaget som Liljewall arkitekter presenterade tillsammans med bostadsutvecklaren Bonava och Bantorget Hyresbostäder innehåller 231 hyreslägenheter fördelat på två kvarter och sex stadsradhus.

Variation inom ett sammanhållet tema 
Väsjön är tänkt att bli en småskalig, variationsrik och naturnära stadsmiljö med det aktiva livet i centrum. Mötesplatsen på torget vid det ena kvarteret är en av förslagets bärande idéer. Här kan både boende och tillresta träffas. Gemensamma utrymmen som ökar möjligheten att träffas och umgås inom kvarteret är något som vi aktivt arbetar med att utforma. Detta specifika projekt erbjuder bland annat en stor flerfunktionell tvättlounge, en cykelverkstad, en generös lobby i centraltrapphuset och ett Aktivitetscafé.

För att framhäva områdets naturnära karaktär har vi valt att jobba med tegel och trä i olika kulörer. En variation av hållbara material, taklandskap och burspråk skapar intressanta vyer både från gatan och ovanifrån från toppen av skidbacken.

Samtliga lägenheter i projektet är planerade så att de erbjuder mycket funktion på liten yta. Yteffektiviteten skall göra att personer med olika plånböcker ska ha råd att hyra sin bostad i kvarteret.

Det första spadtaget för Väsjö torg beräknas kunna tas 2019 och en första inflyttning beräknas ske i första kvartalet 2021.

UTVALDA PROJEKT

bottom of page