Var dags arkitektur.jpg

En hyllning till vardagsarkitektur

 
Bok / Liljewall

Vårt eget bokprojekt började som en del av Liljewalls 40-årsfirande under 2020, men växte till ett sätt att manifestera vad vi står för. Boken har därför blivit en hyllning till arkitekturens roll i allas vår vardag.

Vardagsarkitektur_4.jpg

Vardag. Grå och oglamorös påstår vissa. Men vardagar är livet. Barn föds. Någon börjar förskoleklass. Vissa vårdas. Andra gifter sig. Vissa flyttar ihop. Andra isär. Företag startas, växer, letar lokaler. Arkitekturen finns där hela tiden. För människorna i livets alla skeden. Den förenklar, förbättrar och förskönar.

Under epitetet Var-dags-arkitektur omfamnar vi i boken stolt vår roll på marknaden och utvecklar varför detta är och förblir den funktion vi vill fylla. Skolor, sjukhus, samlingsplatser, idrottshallar och bostäder pryder därför bokens sidor. Majoriteten av bokens foto står vi själva för, likaså grafisk form och projekttexter. Förordet däremot är skrivit av professor emerita Gunilla Linde Bjur och Matilda Stannow, arkitekt och skribent, har stöttat i det redaktionella arbetet. Grundarnas berättelse, några av dem fortfarande verksamma inom företaget, har genom Christer Liljewall sammanfattat historien i en text som kopplas till ett arkivavsnitt.

Boken finns att köpa på Konst-ig i Stockholm, Konsthallen i Malmö samt Röhsska museet och Konstmuseet i Göteborg.

Vardagsarkitektur_3.jpg