top of page
emblem.jpg

En hyllning till vardagsarkitektur

 
Bok / Liljewall

Vårt eget bokprojekt började som en del av Liljewalls 40-årsfirande, men växte till ett sätt att manifestera vad vi står för. Boken har därför blivit en hyllning till arkitekturens roll i allas vår vardag. 2022 vann den Svenska Designprisets utmärkelse People's Choice i kategorin Redaktionell bok. 

Var dags arkitektur_Lilewall_Foto Anna Kristinsdottir_Webb.jpg

Vardag. Grå och oglamorös påstår vissa. Men vardagar är livet. Barn föds. Någon börjar förskoleklass. Vissa vårdas. Andra gifter sig. Vissa flyttar ihop. Andra isär. Företag startas, växer, letar lokaler. Arkitekturen finns där hela tiden. För människorna i livets alla skeden. Den förenklar, förbättrar och förskönar.

Under epitetet Var-dags-arkitektur omfamnar vi i boken stolt vår roll på marknaden och utvecklar varför detta är och förblir den funktion vi vill fylla. Skolor, sjukhus, samlingsplatser, idrottshallar och bostäder pryder därför bokens sidor. Majoriteten av bokens foto står vi själva för, likaså grafisk form och projekttexter. Förordet däremot är skrivit av professor emerita Gunilla Linde Bjur och Matilda Stannow, arkitekt och skribent, har stöttat i det redaktionella arbetet. Grundarnas berättelse, några av dem fortfarande verksamma inom företaget, har genom Christer Liljewall sammanfattat historien.

Projektet startade redan under 2019 som en del av Liljewalls 40-årsfirande och har producerats inhouse av vår marknadsavdelning. Boken är en 332-sidors ren och skär hyllning till arkitekturens roll i allas vår vardag och 2022 vann den Svenska Designprisets utmärkelse People's Choice i kategorin Redaktionell bok. Vi tror och hoppas att det är ett kvitto på att vi har vi gett den en given plats i människors bokhyllor och vardagsrum.

Uppslag_1.jpg
Uppslag_2.jpg
Bok_webb.jpg
Var dags arkitektur_stickers.jpg

Boken finns att köpa bland annat på Konst-ig och Moderna Museet i Stockholm, Konsthallen i Malmö samt Röhsska museet och Konstmuseet
i Göteborg.

Vardagsarkitektur_3.jpg
bottom of page