top of page

VI KAN / UTBILDNING / ELEVER OCH PEDAGOG PÅ HYLLIEVÅNGSSKOLAN

barnen_02.jpg
Liljewall möter: eleverna Rebecca & Baris, och pedagogen Theres Holm på Hyllievångsskolan i Malmö
Hyllievångsskolan – två terminer senare

Snart har det gått ett år sedan Hyllievångsskolan slog upp portarna. Hur har egentligen den Liljewallritade skolan tagits emot av personalen och eleverna? Under försommaren träffade vi pedagogen Theres Holm för att höra hur hon uppfattar sin arbetsmiljö nu när verksamheten varit igång under en tid. Med sig har hon Rebecca och Baris, sex respektive sju år, som båda går i förskoleklass på Hyllievångsskolan.

Theres är förskolepedagog och arbetar tillsammans med sex andra pedagoger på Hyllievångsskolan. Skolan ligger i hjärtat av den snabbt växande stadsdelen Hyllie i södra Malmö. Hon beskriver en myllrande verksamhet under uppbyggnad i vilken hon och hennes kollegor arbetar med 60 barn, uppdelat i två grupper. På skolan inkvarteras också tillfälligt elever från Fridhemsskolan. Men till höstens skolstart berättar hon att fler elever och klasser ska ansluta – något hon ser fram emot. 

 

Förra hösten öppnade Hyllievångsskolan – nu när en tid har gått, hur upplever du skolmiljön och även din egen arbetsmiljö?

”Det är en härlig skola att arbeta på. Här finns rymliga lokaler som är flexibla och anpassningsbara. Det gör att det finns oändliga möjligheter då vi kan möblera om och justera inredningen utefter pedagogiken och elevantalet vilket är jättebra. Här förflyttar man sig också lätt överallt, allt hänger ihop. Sedan har vi har ett väldigt fint bibliotek med utsikt över skolgården. Överlag så är Hyllievångsskolan väldigt fin– det är roligt,” berättar Theres.

 

Utanför klassrummen har vi ritat in så kallade ”öppna torg”, stora ytor med möjligheten att skapa mötesplatser för eleverna – hur har dessa egentligen fungerat?

”De används hela tiden. Det skapar ju väldiga ytor för spring och lek vilket är på både gott och ont. Där behöver vi tänka till när vi möblerar så det inte blir för mycket rörelse och att elever som vill ha det lite lugnare kan hitta naturliga kryp-in. Vi kommer pröva oss fram och utvärdera efter hand och justera när alla elever och klasser flyttat in. Men det är kul att kunna testa för att få den bästa läromiljön.”

 

Hyllievångsskolan är ju en klimatsmart skola med sedumtak, solceller och odlingsurnor.  Vid entrén finns en display där skolans energiproduktion visas – är detta något som märks i pedagogiken och hos eleverna?

”Barnen frågar mycket om solcellerna och vi är nyfikna på det. Vi har arbetat en del med klimatet och naturen som projekt. I höstas skapade vi en teateruppsättning som handlade om att alla träd kom till skolan för de hade fått nog av all nedskräpning. Till sist hamnade de i ”Trädiana” där allt var frid och fröjd. Det var uppskattat! Sedan finns det mycket mer vi kan göra för att förvalta och lära ut allt detta till barnen – vi vet att vi kan se mycket teknik men vi har inte riktigt hunnit sätta oss in i allt ännu.”

 

Påverkar arkitektur och skolans utformning lärande, personalen och eleverna, tycker du?

”Det gör den absolut! De ljusa, stora, lokalerna bidrar till en härlig helhet. Här finns massa yta vilket gör att du som pedagog kan styra mer hur du vill jobba och det är superbra. Vi kan skapa rum i rummen. Jag är den typen av pedagog som inte jobbar så mycket vid borden. Här kan jag enkelt trycka borden åt sidan för att få det luftigt.”

 

Är det något du saknar på Hyllievångsskolan eller något du vill anmärka på?

”Inget jag tänkt på direkt. Skolan känns väldigt genomtänkt. I nuläget är det bara några småsaker som att trappräckena på trappan är lite ömtåliga då barnen åker ned för dem, även om de inte får.”

Vi Kan Inre Miljöer Liljewall Arkitekter
"Jag skulle vilja bli president i Turkiet. Eller chef för racerbilarna"
 
Baris, 7 år, förskoleklasselev på Hyllievångsskolan

Eleverna Rebecca och Baris går i förskolan på den Hyllevångsskolan i Hyllie, Malmö, tillsammans med pedagogen Theres Holm. Drömmarna och förväntningarna om framtiden är stora. 

"Och jag vill bli pizzabagare, doktor eller lärare i den här skolan – jag vill jobba med allting!"
 
Rebecca, 6 år, förskoleklasselev på Hyllievångsskolan
Hyllievångsskolan

 

Hyllievångsskolan är en klimatsmart och framtidsorienterad skola där barnen får lära sig om allt från källsortering till hur mycket energi som skolans solceller producerar. 

Det är den första skolan i Malmös nya stadsdel Hyllie, som håller på att växa fram väster om innerstan

Hyllievångsskolan rymmer 630 elever, förskoleklass till årskurs 6 och en förskola på fyra avdelningar med plats för 72 barn. Skolan invigdes hösten 2017. 

Läs mer om skolans arkitektur. 

Vi Kan Inre Miljöer Liljewall Arkitekter
Vi Kan Inre Miljöer Liljewall Arkitekter
Vi Kan Inre Miljöer Liljewall Arkitekter
Vi Kan Inre Miljöer Liljewall Arkitekter

Vilken är din egna favoritplats?  

”Jag älskar arbetsrummen. På min förra arbetsplats så fanns inte den här typen av rum. Jag kan i morgonstressen slänga av mig mina sina saker vid mitt egna utrymme. Jag uppskattar också fritidsrummen som på Hyllievångsskolan får ta plats och yta. Det är också bra att inga rum är reserverade för någon utan fria för alla att använda”.

Rebecca och Baris, vilka är era favoritplatser på skolan?

”Jag gillar alla extrarum, fritidsrummen där det finns mysiga hörnor och så gillar jag klassrummen där vi kan skapa, måla och pärla massor. Det är också mysigt att sitta i de giga-gigantiska stolarna i biblioteket och läsa böcker,” säger förskoleklasseleven Rebecca och syftar på de stora ljudabsorberande, kokongliknande fåtöljerna.

”Jag gillar skolgården och att spela bandy och fotboll. Sedan gillar jag de här rummen,” Baris hoppar ned från sin stol och visar oss de lite mindre rummen som sammanbinder klassrummen.

”Här brukar vi vara mycket. Här kan vi bygga kojor och gömma oss,” ropar Boris och kryper snabbt under soffan och försvinner. Rebecca nickar och instämmer.  

 

Baris spelar fotboll och bandy. Vad tycker du om skolgården Rebecca, gillar du att vara utomhus?

”Ja, jag gillar att klättra i klätterställningen, göra volter, hänga i knävecken, åka i rutschkanan och att gunga i kompisgungan.”

 

Vi har ju förstått att det finns en populär skatepark här på skolgården också?

”Ja, det finns det. Den är väldigt omtyckt. Men man behöver vara lite större för att nyttja den. När eleverna går i 3:an och uppåt så är det fritt fram”, berättar Theres.

 

Nu har ni ju några år kvar i skolan, men vilka är era framtidsdrömmar – vad skulle ni vilja bli när ni blir stora?

”Jag skulle vilja bli president i Turkiet. Eller chef för racerbilarna”, låter en upprymd Baris oss veta.

”Och jag vill bli pizzabagare, doktor eller lärare i den här skolan – jag vill jobba med allting,” beskriver Rebecca entusiastiskt och slår ut med armarna.

Vid det här laget har det börjat krypa i kroppen på Rebecca och Baris som tålmodigt suttit med sedan vi anlände till skolan. Vi låter dem springa iväg för att få leka med sina kompisar. Baris slår sig först till rätta vid ett bord lite längre bak i klassrummet och börjar pärla och Rebecca springer ut på skolgården till sina vänner.

Efter ytterligare lite småpratande föreslår Theres en rundvandring.

”Vad tror ni? Ska vi inte ta en liten tur runt om i skolan så ni får se er om”, säger hon medan hon reser sig upp.

Vi får uppleva det välbesökta, ljusa biblioteket, den vimlande skolrestaurangen och idrottshallen där idrottsläraren precis planerar för sin nästa lektion. I bakgrunden klinkar elevernas skratt och på skolgården råder full aktivitet under den varma solen.

Theres ropar på Baris och Rebecca som tillhör några av de många elever som är fullt sysselsatta med utomhuslek. Snart ansluter de och vi passar på att ta några foton som de mer än gärna poserar för.  

Det har blivit eftermiddag och vi har fått en bra inblick hur skolan ser ut och fungerar – det är glädjande att se hur visionen och ritningen blivit verklighet. Vi har mötts av nöjda lärare och elever som alla ser fram emot skolstarten med ännu fler anslutande vänner i höst – men först ska eleverna njuta av sommarlovets sista dagar.

utbildning_liljewall_Hyllievangsskolan_d
"Jag älskar arbetsrummen. På min förra arbetsplats så fanns inte den här typen av rum. Jag uppskattar också fritidsrummen som på Hyllievångsskolan får ta plats och yta. Det är också bra att inga rum är reserverade för någon utan fria för alla att använda."
 
Theres Holm, förskolelärare, Hyllievångsskolan

Det finns många härliga utrymmen och krypin på skolan. "Det är mysigt att sitta i de giga-gigantiska stolarna i biblioteket och läsa böcker,” säger Rebecca och syftar på de stora ljudabsorberande, kokongliknande fåtöljerna.

Vi Kan Inre Miljöer Liljewall Arkitekter

Det gemensamma kapprummet är skolans största rum. Här lämnar alla elever jackor och skor innan de rör sig vidare in i byggnaden. Kapprummet är samtidigt en naturlig yta för samvaro. Därför har extra omsorg har lagts på inredningen för att skapa öppenhet och trivsel. 

KOLLA OCKSÅ IN

bottom of page