Verktyg för utformning framtidens skolmiljöer
#4
Abstrakt tänkande, digital kompetens och samarbetsförmåga kommer vara kärnkompetenser på framtidens arbetsmarknad. Det ställer krav på våra elever. De behöver bli mer effektiva och kreativa, men även mer rofyllda och mindre stressfyllda. Som ett resultat av det går skolan från att vara inriktad mot ämnesbaserad till projektbaserad. Med avstamp i forskning och erfarenhet om fysiska lärmiljöer har vi utvecklat en ”verktygslåda” som vi använder när vi skapar våra lärmiljöer. Den fungerar också som ett stöd för skolplanerare och arkitekter att skapa pedagogiska och kreativt stimulerande miljöer.
Arkitektens verktygslåda för bättre skolmiljöer
innehåller parametrar som påverkar den fysiska miljön, lärmiljöerna och våra sinnesintryck.
De verktyg vi sedan tidigare använder har i mångt och mycket sitt ursprung i tankar om miljön som den tredje pedagogen, myntat av Loris Mallaguzzi som var grundaren till Reggio Emiliapedagogiken. Pedagogiken utgick ifrån forskning kring barnpsykologi och idén om att barn har rätt till estetiskt inbjudande och genomtänkta miljöer som främjar vänskap, relationer, nyfikenhet, kreativitet och lärande.
Idag ser vi betydelsen av social samverkan som en huvudkomponent både när vi lär och när vi önskar bli mer kreativa. Skolans viktigaste roll som byggnad kommer därför i framtiden att vara huvudplatsen för det sociala samspelet, parallellt med att den digitala revolutionen inom skolvärlden kommer ge möjlighet till större individanpassning.
FÖRUTSÄTTNINGARNA HAR FÖRÄNDRATS
FYSISK MILJÖ
LÄRSITUATIONER
Identifikation
Genom att identifiera olika lärsituationer skapas en större medvetenhet kring utformning av våra lärmiljöer.
Skapande
Möjlighet att utforska och att arbeta skapande i samtliga ämnen, förstärker inlärning. Metoden att använda flera sinnen och intryck för att förstärka inlärning kallas för associativa kluster.
Socialt samspel
Vi behöver främja utvecklingen av barnens demokratiska relationer till varandra. De ska kunna förstå sin egen roll i det stora sammanhanget och utveckla empatiska förmågor.
Natur
Naturen ger plats för den lärande leken, ökar motoriska färdigheter och erbjuder rekreation.
Dokumentation
Med dokumentation menar vi att skapa platser för möjlighet till reflektion över sin prestation och på så sätt förankra kunskaperna. Det lyfts fram i läroplanen som del av lärandet.
KÄNSLOR / SINNEN / KROPPEN
Material
Materialitet stimulerar både det taktila, doft och visuella sinnena och ökar vår förståelse för omvärlden och förstärker inlärning.
Färg
Färg förstärker identitet, formar och förstärker rumsligheter. Färg är även ett verktyg för att strukturera och tydliggöra en byggnad för barn med särskilda behov.
Ljus
Rätt ljus för rätt typ av inlärning. Dagsljus ökar koncentrationen medan färgat ljus ökar kreativitet, formar och beskriver rummet.
Doft / klimat
Lukt är hjärnans kraftfullaste verktyg för att knyta kunskap till och kan trigga minnen. Både doft och klimat har en kraftfull förstärkning vid inlärning.
Ljud
Det övergripande målet med god akustik i skolan är att ge bra förutsättningar för skapandet och mottagandet av önskvärda ljud.
Rörelse
Inre och yttre miljöer som ger möjlighet till rörelse förstärker hjärnans kapacitet att inhämta kunskap och stimulera till kreativitet.