Tingsryds Bibliotek

Våra inredningsarkitekter fick under 2019 uppdraget att uppdatera inredningskonceptet i Tindryds Bibliotek som under samma år skulle renoveras. Varm träpanel i kombination med brandgula bokhyllor, mjuka väggkulörer och varierande inredning är en del i det "nya" biblioteket. Välkommen in i de uppfräschade lokalerna, med lokal prägel
och känsla av Smålands inland, som vi hoppas lockar till lite extra läsglädje.

Vi ville skapa ett tydligt och välkomnande inredningskoncept. Genom varma materialval och mjuka kulörer leds besökarna in i en rofylld atmosfär - med en uppiggande gul effekt. 

Utöver behovet av upprustning, ville man på Tingsryds bibliotek förnya sitt sätt att arbeta genom möjlighet till “meröppet” och självbetjäning. Ett utökat utbud av digitala tjänster och fokus på barn och unga skulle också synliggöras i det “nya” biblioteket - som ska vara välkomnande för alla.

 

Det småländska landskapet har varit inspiration för val av kulörer och ytskikt - robust och gediget, men med en modern känsla. Naturfärgat trä samspelar med målade ytor och inredningsenheter. Hyllor fungerar som rumsavdelare och delar in rummet i olika zoner, där även färgsättningen hjälper till. I samband med renoveringen så har våra ljusdesigners sett över belysningen, som har blivit mer funktionell, stämningsskapande och energisnål.

_MG_8738.jpg
_MG_8774.jpg

Gult fungerar utmärkt som accentfärg mot det gröna och vita som i övrigt dominerar färgsättningen. Bokhyllorna har dessutom tydliga kategoriseringar genom vertikala typografiska utmärkningar.

_MG_8757.jpg

Välkommen till ytterligare ett av bibliotekets färgklickar - "Barnlandet". Ett utrymme som bjuder in till läslust på barnens villkor.

Utöver läsro och inspiration ger konceptet möjlighet till ökad flexibilitet och ett effektivt nyttjande av lokalerna.
_MG_8778.jpg

Samla vännerna till detta rum med skaparfokus! Såväl i nära samarbete eller på egen kant så triggas här ditt kreativa flow.  

_MG_8763.jpg

Kliv in i "Sagogrottan" - en teatralisk och fantasieggande värld. I en dynamisk mjuk miljö kan de mindre barnen här hänga i gradängen, leka eller lyssna på trollbindande sagostunder.

I Tingsryds bibliotek har vi lyckats ta ett fint helhetsgrepp, där inredningsarkitekt, ljusdesigner och verksamheten
tillsammans fått det nya konceptet att växa fram.

KORTA FAKTA

STATUS: färdigställt

UPPDRAGSGIVARE: Tingsryds kommun

ÅR: 2019

BRUTTOAREA: ca 120 kvm

PROJEKTTEAM

Inredningsarkitekt: Åsa Swanberg Lorentzen
Ljusdesigner: Alexandra Claesson

KONTAKT

Åsa Swanberg Lorentzen

0733-72 50 69

assw@liljewall.se