top of page
SEATHEFUTURE_PERSPEKTIV01.jpg

Sea – the Future

Sea – the Future är en idé som kom till Liljewall via PFG Hamn AB. De bedriver i huvudsak sill- och makrillfiske men är nu nyfikna på att starta upp fiskodling på land, vid Rönnäng på Tjörn. Idén har sitt fokus på havet och fiske, tanken är att skapa en hemmahamn för flera olika aktörer inom havets bruk och ge nya förutsättningar åt både näringsliv och turism.

balint-mendlik-yCD0ayroqkU-unsplash.jpg

Här kan man lära sig om havets ekosystem och förstå dess potential, men också om människans roll i det.

EN PLATS ATT LÄRA OCH UPPLEVA

Den landbaserade laxodlingen anses vara framtidens näringsrika matupplevelse. Men här finns också plats för fiskberedning, alg- och tångodling och en djuphamn för fiskefartyg och handelsflotta. På lång sikt är målet att förändra omvärldens syn på fiskenäringen och lyfta hur viktig den är för framtida generationer.

Den högteknologiska industrin kan ge nya arbetsmöjligheter men också kunskap till de yngre. Från kontoret kan man se ut över hamnen, fartygen och havet. Skolklasser kan komma på besök och ta del av framtidens fiskodling, och lära sig om havets ekosystem och förstå dess potential.  
 

Plan_2.jpg

Översiktsplan, Sea - the Future

INDUSTRI OCH TURISM SOM SAMSPELAR

Längs med hamnen sträcker sig en strandpromenad och utmed den ryms bland annat museum, en kajakklubb, hotell, restauranger, ett ölbryggeri och en småbåtsmarina. Fiskindustrin samspelar med besöksnäringen, tillsammans erbjuder de någonting alldeles unikt. Här kan man komma nära naturen, men på naturens egna villkor.

Här kan en stanna över natten på antingen ett större hotell, ett enklare vandrarhem eller gäststugor med läge direkt vid havet. Stugan påminner om en traditionell sjöbod, men är av ett modernare slag. Materialvalet är trä, naturnära och rätt i tiden. Men uttrycket stannar inte vid stugorna utan är tänkt att följa alla byggnaderna på området, så platsen får en egen karaktär.
 

Fr%C3%A5n%20PDF_1_edited.jpg

Rönnäng - porten mot havet och öarna.

Sea – the Future är fortfarande på ett tidigt idéstadie och vad som blir verklighet återstår att se. Vi ser mycket fram emot att arbeta vidare med detta projekt. Ett dystert industriområde kan omvandlas till någonting helt annat.

daniel-oberg-qZ00RSsjg6s-unsplash_edited

KORTA FAKTA

UPPDRAG: Idéförslag

UPPDRAGSGIVARE: PFG Hamn AB

ORT: Rönnäng, Tjörn

ÅR: 2018

PROJEKTTEAM

Ann Tolly

Arkitekt

 

Fredrik Löfvenberg

Arkitekt

 

Karl-Johan Bexér

Visualiserare

KONTAKT

Ann Tolly

0765-48 70 25

anto@liljewall.se

bottom of page