Timrå simhall

Nybyggnad / Timrå

Timrå simhall är ett av våra mindre badhusprojekt. Placeringen vid en liten skogsdunge och det begränsade lokalprogrammet ledde oss till en nästan kvadratisk planform. Byggnaden är kompakt och dimensionerad för att kunna välkomna 150 000 besökare per år. Här finns 25-metersbassäng, multibassänger, lekbassäng, gym och relax inrymda på 5700 kvadratmeter. Relaxavdelningen med ett bastulandskap i västerläge är anläggningens smycke. Under 2019 arbetade vi fram en systemhandling tillsammans med NCC samt genomförde projektering av bygghandling våren 2020.

År

2019 - 2020

Plats

Lill-Strimmas väg 9,
861 41 Sörberge

Kund

Partneringprojekt tillsammans med NCC

Kontakt

Calle Hellberg
0765-48 70 46
cahe@liljewall.se

Fasaderna är utförda i mönstrade prefabelement och ska påminna om barken på de omgivande barrträden. En tomt som föll undan motsvarande ett helt våningsplan gav situationer att hantera men också spänst i fasaderna.

Vårt koncept och idéarbete

Huset är planerat utifrån tydliga flöden med sin grund i en naturlig entrépunkt och utblickar från bassängrummen mot omgivande tallar och växtlighet.
Vi har följt några enkla vägledande principer. Överblickbarhet, korta avstånd, naturliga rörelser och minimering av överytor. Det ska vara lättorienterat för besökaren och lättarbetat för personalen.

Omklädningsrummen ska kunna kombineras med olika bassänger vid olika tidpunkter. Simklubben ska kunna träna ostört medan allmänheten badar. Simtävlingar ska kunna arrangeras utan att övrig verksamhet påverkas. Flexibilitet är väsentligt i en samtid med krav som hela tiden förändras.torienterat för besökaren och lättarbetat för personalen.

Tidiga handritade idéskisser för byggnadsvolym och fasadindelningar. Konceptet levde kvar hela vägen till det att den färdiga byggnaden stod klar.

Vi har eftersträvat enkla geometrier och rena möten mellan olika material.

Inspirationen är hämtad från den omgivande naturen, och gör att byggnaden andas närvaro och hållbarhet, såväl interiört som exteriört. Bastun har väggar i mörk granitkeramik och upplysta sittlavar i mager furu.

Vi har eftersträvat en ombonad enkelhet i bassängrummen och har samlat de olika funktionerna inom en tydlig exteriör gestaltning.
Ett rött vindfång och taklampor i olika nivåer kontrasterar mot entréhallens naturmaterial och återhållna formspråk.
Relaxavdelningens upplevelseduschar är dolda inuti en mörk monolit som står fritt i rummet. Vi har eftersträvat enkla geometrier och rena möten mellan olika material.

“Badhuset ska vara inkluderande och välkomna mångfald. En flexomklädning finns till för badgäster med funktionsvariation, hbtq-personer och familjer som vill byta om tillsammans. Den utsatthet som många kvinnor och unga pojkar upplever i badhus måste mötas med förståelse för hur rummen används. Inga dolda hörn eller siktlinjer får finnas.”

Calle Hellberg, Arkitekt, Liljewall

Projektteam


  • Uppdragsansvarig arkitekt

    Calle Hellberg


  • Uppdragsansvarig ingenjör

    Bo Wallin


  • Handläggande arkitekt

    Ana Romano


  • Medverkande arkitekt

    Javier Perez Sota


  • Mattias Dahlberg


  • Fotograf

    Johan Eldrot


Liknande projekt