Köpings badhus och idrottshall

När det centralt belägna Karlbergsbadet från 1970-talet tjänat ut beslöt man att uppföra en ny bad- och idrottsanläggning centralt i Köping. Vi på Liljewall fick uppdraget att rita detta. Hållbarhetsmålen är höga då anläggningen har projekterats med inriktning mot Miljöbyggnad Guld.

Köpings nya badanläggning rymmer en 25 meter lång simbassäng, en undervisningsbassäng, en barnbassäng och en vattenrutschkana. Badhuset och idrottshallen har en gemensam foajé med servering.

Koping-badhus_Liljewall_02.jpg

FÖRUTSÄTTNINGAR

I Köping finns sedan 1970-talets början Kristinelundsbadet en knapp kilometer från stadskärnan. Badet är utformat som en stor park med utomhusbassänger och omklädningsbyggnader mellan gröna ängar och omfamnande trädplanteringar. I anslutning till anläggningen finns en gymnasieskola, en sporthall, en tennishall och fotbollsplaner på gräs. 

 

När det centralt belägna Karlbergsbadet tjänat ut beslöt man att uppföra ett helt nytt badhus i anslutning till utomhusbassängerna. Liljewall fick uppdraget att rita detta.

Badhuset har generösa partier och utblickar mot utomhusbadets grönska.

KEMISTEN SCHEELE INSPIRERAR

Vi har projekterat det nya badhuset och en tillhörande idrottshall med läktare för 1000 personer. Här finns 25-metersbassäng med hopptorn, undervisningsbassäng, relaxavdelning, vattenrutschbana och en lekbassäng för de allra minsta. Lekbassängen är utformad som ett kemilabb med flaskor och provrör i olika storlekar. Uppslaget till lekbassängen kommer från den store kemisten Carl Wilhelm Scheele som verkade i Köping under 1700-talet. Scheele är den svenska kemikonstens fader och anses vara den som upptäckte grundämnet syre.

Betongfasaderna har utförts med olika spårningar och gråtoner för variation inom den stora skalan.

Det är en funktionell och tillgänglig anläggning med höga hållbarhetsmål.

KORTA FAKTA

UPPDRAG: Nybyggnad

UPPHANDLINGSFORM: Utförandeentreprenad

UPPDRAGSGIVARE: Köpings kommun

ORT: Köping

ÅR: 2017 (projektering). Beräknas vara klart till hösten 2020.

MILJÖKLASS: Miljöbyggnad inriktning Guld

BRUTTOAREA (BTA): ca 10 485 kvadratmeter

PROJEKTTEAM

Annelie Idermark

Uppdragsansvarig

Mats Milsta

Uppdragsledare

Calle Hellberg

Handläggande arkitekt

Annelie Idermark

Handläggande ingenjör

Frida Ullman

Medverkande ingenjör

Sofia Claesson

Landskapsarkitekt

KONTAKT

Calle Hellberg

Arkitekt

0765-48 70 46

cahe@liljewall.se

Annelie Idermark

Ingenjör

0765-48 70 75

anid@liljewall.se