PROJEKT / SPORT & FRITID / JÄRFÄLLA BADHUS

STATUS

 

UPPDRAGSGIVARE

ORT

ÅR

BRUTTOAREA (BTA)

PROJEKTTEAM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KONTAKTPERSON

FÄRDIGSTÄLLT

 

NCC OCH TAGEBAD

JÄRFÄLLA, STOCKHOLM

 

2015–2018

CA 8 000 KVM

BJARNI INGVASON

Uppdragsansvarig

JESSICA AITMAN

Handläggande arkitekt

ANNELIE IDERMARK

Handläggande ingenjör

MALIN JOHANSSON

Medverkande ingenjör

JONAS BERGSTRÖM

Medverkande ingenjör

FRANS GILLBERG

Landskapsarkitekt

 

Järfälla badhus

1970 byggdes den simhall som nu ersätts med ett helt nytt badhus. Den nya anläggningen ligger i anslutning till det befintliga badhuset samt områdets sporthall. Det är en enkel och saklig byggnadsvolym med lekfullt vandrande glaspartier.

Järfällabadet är en enkel byggnad med lekfullt vandrande glaspartier. Fasaderna är utförda i vitpigmenterade betongelement. En stiliserad ytstruktur associerar till fiskfjäll och förändras med solljuset över dygnet. Den enkla formen och mönstret ger simhallen dess identitet. En utvändig fasadbelysning förstärker intrycket kvällstid. Invändigt finns 50-metersbassäng, lekbassäng, multibassäng och gym.

Entréhallen, caféet och gymmet annonseras mot huvudentrén när man närmar sig byggnaden. I anslutning till entrén syns vattenrutschbanorna. Byggnaden har disponerats för att utstråla liv och rörelse. 

Ett unikt uttryck för Järfälla

50-metersbassängen har dubbel våningshöjd och är anläggningens hjärta. De små barnens vattenlek och caféet är mer intimt utformade och har lägre takhöjd. En nydaning för caféer i simhallar är att självserveringsprincipen tillämpas. Besökande får ta för sig av vad de vill äta och sedan betala i kassan.

Ljusa klinkerplattor på golv och profilerade träpaneler på väggar ger ljusa och lätta rum. Träpanelerna hanterar bassängrummens akustik. Väggar i torra utrymmen är vitmålade med en lysande orange kulör som märkfärg i strategiska lägen. Det underlättar orienterbarhet och skapar ett eget uttryck för Järfälla. Badhuset invigdes 2019.

ANNELIE IDERMARK
Ingenjör
Show More