PROJEKT / SPORT & FRITID / JÄRFÄLLA BADHUS

STATUS

 

UPPDRAGSGIVARE

ORT

ÅR

BRUTTOAREA (BTA)

PROJEKTTEAM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KONTAKTPERSON

UNDER BYGGNATION

 

NCC OCH TAGEBAD

STOCKHOLM

 

2015–2018

CA 8 000 KVM

BJARNI INGVASON

Uppdragsansvarig

JESSICA AITMAN

Handläggande arkitekt

ANNELIE IDERMARK

Handläggande ingenjör

MALIN JOHANSSON

Medverkande ingenjör

JONAS BERGSTRÖM

Medverkande ingenjör

FRANS GILLBERG

Landskapsarkitekt

 

liljewall_sport & fritid

JÄRFÄLLA BADHUS

Liv, lek och rörelse

1970 byggdes den simhall som nu ersätts med ett helt nytt badhus. Den nya anläggningen ligger i anslutning till det befintliga badhuset samt områdets sporthall. Det är en enkel och saklig byggnadsvolym med lekfullt vandrande glaspartier. Fasaderna är uppförda i vitpigmenterade betongelement med en stiliserad ytstruktur som förändras med solljuset över dygnets timmar. Den enkla formen och det tydliga mönstret ger simhallen en helt egen identitet. 

Entréhall och café annonseras tydligt mot huvudentrén redan när man närmar sig anläggningen. De utvändiga vattenrutschbanorna bidrar till att byggnaden utstrålar liv och rörelse. 

Ett unikt uttryck för Järfälla

Bassängrummet med 50-metersbassäng, trampolin, svikt, bubbelpool och de mindre barnens vattenlek har dubbel våningshöjd och är anläggningens hjärta. Alla andra aktiviteter är grupperade runt det stora och ljusa bassängrummet. Undervisningsbassängerna är mer intimt utformade med en lägre takhöjd. En nydaning för simhallar är att självserveringsprincipen tillämpas i caféet. Besökande får själva ta för sig av vad de vill äta och betalar sedan i kassan.

Ljusa klinkerplattor på golv och vitlaserade träpaneler på väggar ger ljusa och lätta rum. Panelerna hanterar samtidigt de stora rummens akustik. Väggar i torra utrymmen målas i ljusa kulörer med starka märkfärger i strategiska lägen. Det skapar orienterbarhet och ett uttryck unikt för Järfälla. Material väljs för omtanke och hållbarhet.

ANNELIE IDERMARK
Ingenjör
Show More

UTVALDA PROJEKT