Icehotel i Jukkasjärvi

 I byn Jukkasjärvi 20 mil norr om Polcirkeln hittar vi kanske ett av världens mest kända ishotell. Här skapas årligen ismagi och upplevelser av högsta klass. Inför 2019 års invigning har vi på uppdrag av Inwhite Ljusmiljö skapat belysningskoncepten för tre av Icehotels 15 konstsviter. Varje svit är helt unik med ett individuellt tema och är handskulpterade av handplockade kreatörer och konstnärer från hela världen. Ljuset har såklart en avgörande betydelse för den stämning och känsla som förmedlas i rummen.

Att belysa is och snö är en komplex uppgift. Isblocken, alltid från Torne Älv, kan nämligen se väldigt olika ut. Ibland är isblocken helt blanka utan några syrebubblor – medan andra har mer struktur genom slöjor och sprickor.

ETT INSPIRERANDE SAMARBETE MED KONSTNÄRER FRÅN HELA VÄRLDEN


Icehotel i Jukkasjärvi är ett attraktionsmål för besökare världen över och ett konstnärligt lagbygge på extremt hög nivå. Under tre intensiva veckor i slutet av november och december samlas ambitiösa, kreativa och dedikerade kreatörer, scenografer och entreprenörer för att skapa årets isande upplevelser.

 

Vi har haft förmånen att arbete med ljussättningen för konstsviterna; Bone Room designat av Rob Harding, White Santorini designat av Jaeyual Lee och Haemee Han samt Golden Ice, designat av Nicolas Triboulot och Jean-Marie Guitera.

Bone_room-Design_Rob_Harding-Photo_Asaf_

BONE ROOM

 

Ben - en väsentlig del av de levande, och de sista, jordiska avtrycken från de döda. Bone Room belyser den skönhet som återfinns i livets cykel.

 

Här framhävs de vackra isskulpturerna som också spelar huvudrollen i rummet. De benlika skulpturernas slöjor och sprickor skapar här en dynamisk textur som framhävs och förstärks av ljuset. Ett vitt ljus valdes för en ren och krispig känsla. På väggarna accentueras de cirkulära mönster som pryder de välvda isväggarna, och som också skapar en optisk synvilla för besökaren. Dessa mönster karvades in i väggarna av ett specialtillverkat verktyg för exakt precision. Slutligen ramas golvet och sovplatsen in av lysande LED-lister sömlöst integrerade.

Bone_room-Design_Rob_Harding-Photo_Asaf_
Bone_room-Design_Rob_Harding-Photo_Asaf_
Bone_room-Design_Rob_Harding-Photo_Asaf_

Foto: Asaf Kliger. Bone Room designat av Rob Harding. Ljusdesign Alexandra Huuva, Liljewall

GOLDEN ICE

 

Utan att förflytta dig tas du med på en resa genom det gyllene ljuset, in i en annan verklighet. Liksom nutida alkemister har de fångat norrskenet och lyckats skapa oändliga reflektioner.

 

Välkommen in i en gyllene glamourös isdröm. I Golden Ice omges du av över 400 handskulpterade isprismor som var och en applicerats på väggarna för att ge ett gnistrande och lyxigt intryck. Bakom dem har guldfolie applicerats vilka vi belyst för att ge prismorna dess skimrande och iögonfallande accent – och rummet sin varma inramning.  

GOLDEN_ICE-Design_ Nicolas_Triboulot-Jea
GOLDEN_ICE-Design_ Nicolas_Triboulot-Jea

Foto: Asaf Kliger. Bone Room designat av Nicolas Triboulot och Jean-Marie Guitera. Ljusdesign Alexandra Huuva, Liljewall

WHITE SANTORINI

 

Högt uppe på en vulkanisk ö, långt ute i Egeiska havet, står en gammal, mytomspunnen stad med hus som gnistrar vita i den varma, medelhavska solen. Högt ovanför polcirkeln, djupt inne i ett hotell av is, har samma stad återskapats - med hus som alltjämt gnistrar vita, men här tar likheterna slut och paradoxerna sin början. White Santorini leker och laborerar med kontrasterande material och proportioner, nyckfullt och roligt, och hedrar samtidigt sitt grekiska original

 

Här har visionen varit att skapa ett vitt Santorini-berg som här illustreras av nivåstigningar av is som pryds av små fönster. Dessa fönster hamnar i naturligt blickfång genom att de ljussätts både med vitt ljus, och vitt ljus i kombination med svagt blåa filter för att, i några av dem, skapa ett kallare blått sken. 

White_Santorini-Design_Haemee_Han-Jae_Yu

Foto: Asaf Kliger. White Santorini designat av Jaeyual Lee och Haemee Han. Ljusdesign Alexandra Huuva, Liljewall

MER OM KONSTSVITERNA

 

Läs mer om de 15 konstsviterna och respektive koncept här.  

I nära samarbete med konstnärerna, har vi genom belysningen, förverkligat deras visioner om sviternas koncept.

Foto: Wallenstam

I den annars så mörka miljön norr om polcirkeln är ljuset ett måste för att besökarna ska kunna orientera sig – men såklart även som en helt avgörande stämningsskapare.

KORTA FAKTA

STATUS: Färdigställt 

UPPDRAGSGIVARE: Inwhite Ljusmiljö

ÅR: 2019/2020

OMFATTNING: Belysningskoncept för tre konstsviter

PROJEKTTEAM

Alexandra Huuva

Uppdragsansvarig Ljusdesign

KONTAKT

Alexandra Huuva

0725-10 52 54
alhu@liljewall.se