Köpings badhus och idrottshall

När det centralt belägna Karlbergsbadet från 1970-talet gjort sitt beslöts det att uppföra en ny bad- och idrottsanläggning centralt i Köping. Hållbarhetsmålen är höga då anläggningen har projekterats med inriktning mot Miljöbyggnad Guld. I Köping finns Kristinelundsbadet en knapp kilometer från stadskärnan. Badet är utformat som en stor park med utomhusbassänger och omklädningsbyggnader mellan gröna ängar och omfamnande trädplanteringar. I anslutning till anläggningen finns en gymnasieskola, en sporthall, en tennishall och fotbollsplaner på gräs. 

Köpings nya badanläggning rymmer en 25 meter lång simbassäng, undervisningsbassäng, barnbassäng och en vattenrutschkana. Badhuset och idrottshallen har en gemensam foajé med servering.

Koping-badhus_Liljewall_02.jpg

FÖRUTSÄTTNINGAR

När det centralt belägna Karlbergsbadet tjänat ut beslöt man att uppföra ett helt nytt badhus i anslutning till utomhusbassängerna. Liljewall fick uppdraget att rita detta.

Badhuset har generösa partier och utblickar mot utomhusbadets grönska.

FASADGRÖNSKA MÖTER BETONG

Betongfasaderna har formgivits med olika spårningar och gråtoner för att skapa variation inom den stora skalan. Bitvis täcks de med klättrande fasadgrönska. Vi har arbetat medvetet med att förena byggnaden med landskapet. Stora fönsterpartier ramar in och tar in träden och ängarna i bassängrummen. Strategiskt placerade spaljéer låter husets funktioner vandra ut i landskapet. Vattenrutschbanan tar sin början i ett torn som lyser upp om natten. Från startplatsen ser man Köpings taklandskap med dess historiska kyrktorn.

ACCENTKLOSSAR

Idrottshallen kan även nyttjas för konserter och utställningar.  Vi har formgivit den som ett storslaget rum möblerat med blå klossar för olika publika funktioner.

VOLYM

GRÖNSKA

Siktlinje mot grönska

KEMISTEN SCHEELE INSPIRERAR

Lekbassängen för de allra minsta är utformad som ett färgstarkt kemilabb med stora flaskor och provrör att utforska och experimentera med. 

LEKBASSÄNG 12 spegel.png

Vi har projekterat det nya badhuset och en tillhörande idrottshall med läktare för 1000 personer. Här finns 25-metersbassäng med hopptorn, undervisningsbassäng, relaxavdelning, vattenrutschbana och en lekbassäng för de allra minsta. Lekbassängen är utformad som ett kemilabb med flaskor och provrör i olika storlekar. Uppslaget till lekbassängen kommer från den store kemisten Carl Wilhelm Scheele som verkade i Köping under 1700-talet. Scheele är den svenska kemikonstens fader och anses vara den som upptäckte grundämnet syre.

RELAX OCH STECKFIGURER

En relaxavdelning är en oas bland bassängerna. Bastur har vackra utblickar. Utvändigt finns en inbjudande bubbelpool inpassad bland klättrande murgröna.

 

Invändigt arbetade vi fram ett unikt skyltprogram med stiliserade streckfigurer som illustrerar olika rumsfunktioner. Vi formgav också entréhallens stora akustikvägg i utifrån temat ”vatten och människan i rörelse”.

Det är en funktionell och tillgänglig anläggning med höga hållbarhetsmål.

KORTA FAKTA

UPPDRAG: Nybyggnad

UPPHANDLINGSFORM: Utförandeentreprenad

UPPDRAGSGIVARE: Köpings kommun

ORT: Köping

ÅR: 2017 (projektering). Beräknas vara klart till hösten 2020.

MILJÖKLASS: Miljöbyggnad inriktning Guld

BRUTTOAREA (BTA): ca 10 485 kvadratmeter

PROJEKTTEAM

Annelie Idermark

Uppdragsansvarig

Mats Milsta

Uppdragsledare

Calle Hellberg

Handläggande arkitekt

Annelie Idermark

Handläggande ingenjör

Frida Ullman

Medverkande ingenjör

Sofia Claesson

Landskapsarkitekt

KONTAKT

Calle Hellberg

Arkitekt

0765-48 70 46

cahe@liljewall.se

Annelie Idermark

Ingenjör

0765-48 70 75

anid@liljewall.se