Klevens_Udde_V5A7570_web.jpg

Klevens udde

Läget är unikt, med klipporna och det salta havet som närmsta granne – och fyren på Hållö i blickfånget. Havspanoramat gör platsen till en av de vackraste i världen. Längst ut på Klevens udde i Smögen har vi ritat 58 fina bostadsrätter som passar såväl bofasta Smögenbor som sommargäster.

Ett starkt formspråk med karaktär och identitet. Här får tegel, betong och trä lyftas fram från en vit palett tillsammans med svarta detaljer.

Klevens_Udde_V5A7609_web.jpg

NYA BOSTADSRÄTTER I HÖGSBO

Nära Slottsskogen, Göteborgs botaniska trädgård och på cykelavstånd till de restaurangtäta Långgatorna ligger Guldmyntsgatan. För TB-gruppen har vi här ritat 95 små, välplanerade och yteffektiva bostäder som återfinns i tre ståtliga bostadsrättshus. Byggnaderna har god volym och generöst med fönster. Flera av lägenheterna har stora balkonger som ger de boende ett naturligt möte med livet utanför. 

Samtliga lägenheter har uteplats, eller balkong, på trädäck som mjukt följer bergskonturen. I skyddat läge med utsikt mot havet finns även en gemensam solterrass.

Byggnaderna är i två till tre våningar och är gestaltade som enkla volymer med sadeltak. Entréfasaderna mot innergården är återhållsamma.

Det finns övervägande ettor men även ett antal tvåor och treor – alla med generösa balkonger. Även de mindre lägenheterna, loftlägenheterna liksom ettorna, har fått en stark karaktär med mycket volym och väldigt generöst med fönster. 

​Husen är i huvudsak faluröda, med röda tak. Gavlarna mot havet i söder och öster är dock vita på samma sätt som gamla skärgårdshus ofta färgsattes för att fiskebåtarna skulle hitta hem i dimman.

KONSEKVENTA MATERIALVAL

Det är tre huskroppar som är tegelklädda mot Guldmyntsgatan och vita mot väster. Husen står i en sluttning med staden åt ena sidan och naturen åt den andra. Vi har arbetat med få material och färger; tegel, betong och trä med stora vita ytor som bas med detaljer i svart. Utsidan och insidan av byggnaden talar samma språk. Det har varit viktigt för oss att vara konsekventa hela vägen med material och färg, för att ge byggnaden karaktär och identitet.

 

Götaporten består av tre byggnader, sju till åtta våningar höga. Samtliga 95 lägenheter har generösa balkonger i västerläge.

KORTA FAKTA

STATUS: Färdigställt

UPPDRAGSGIVARE: PEAB

ÅR: 2014–2016

BRUTTOAREA (BTA): cirka 4 200 kvadratmeter. Totalt 58 bostadsrätter i storlek 1,5–4 rum och kök.

MILJÖKLASS: Silver

PROJEKTTEAM

Hilda Esping Nordblom

Uppdragsansvarig arkitekt

Sandra Kuylenstierna

Handläggande arkitekt

 

Veronica Salo

Medverkande arkitekt

 

Claes Johansson

Medverkande ingenjör

Carl Ander & Kalle Sanner

Fotografer

KONTAKT

Hilda Esping Nordblom

0709-90 91 42
hies@liljewall.se