top of page

PROJEKT / BOSTÄDER / BROTTKÄRRSHÖJDEN

BROTTKÄRRSHÖJDEN

Lantlig känsla med japansk karaktär

STATUS

 

 

UPPDRAGSGIVARE

 

 

ÅR

BRUTTOAREA (BTA):

KONTAKTPERSONER

FÄRDIGSTÄLLT

 

 

SKANSKA NYA HEM

 

 

2009–2013

7 000 KVM

liljewall_bostäder

Brottkärr ligger i södra Hovås, ungefär en mil från centrala Göteborg. För över hundra år sedan firade välbeställda göteborgare semestern i sina villor här och för varje år blev sommarstugorna fler. Säröbanan som byggdes 1904 gjorde det enklare att lämna stan för att bo i sommarparadiset året om. Nu är Säröbanan en cykelväg som används flitigt av många som vill röra på sig medan friska havsvindar fläktar skönt.

 

​Faktorerna som gör att vi trivs är flera för det är inte bara huset det handlar om, det är ju platsen där dina barn ska växa upp och där du kanske stannar kvar hela livet. Det ska finnas träd att bygga kojor i, trädgårdar att påta i och vägar att cykla runt på. Brottkärrshöjden uppnår de kriterierna, men det är detaljerna som gör ett kvarter personligt.

Det är detaljerna som gör det personligt

Inspirationen kommer från naturen och vi blandar det lantliga lugnet med österländsk harmoni. Och visst finns det mycket på västkusten som passar ihop med det typiskt japanska, som klippblock, grusgångar och låga, marktäckande växter.
​Infarten till varje kvartersgata är markerad med ett kännetecken med japansk karaktär, till exempel en konstellation av grus, stenar och japansk lönn.

Ljuset spelar en stor roll för gestaltningen av området. Husen präglas av genomsikt mellan rummen, mellan de två planen och ut mot naturen. Med genomtänkta planlösningar kan boendet anpassas till både stora och små familjer. I entrévåningen har köket gott om plats för både samvaro och matlagning. Övervåningen öppnar upp för många alternativa planlösningar och möbleringar. 

 

För Skanska Nya Hem har Liljewall ritat 35 bostäder med två hustyper i Brottkärrshöjden.

LIKNANDE PROJEKT

bottom of page