top of page
Bovieran_Nova_Innergård_dag_Liljewall_we

Bovieran

Bovieran är ett bostadskoncept som riktar sig till människor som är över 55 år. Generellt bygger konceptet på att skapa trygghet och gemenskap. Det som utmärker Bovieran mest är nog att den lummiga vinterträdgården som öppnar upp för ett aktivt liv året om. Liljewall har arbetat med att utveckla Bovierans bostadskoncept sedan 2006, och sedan dess har det byggts över tjugo Bovieror på olika platser i Sverige. 

logan-weaver-lK0l9pzxLps-unsplash.jpg

Det ska vara så enkelt som möjligt att umgås med grannar, med vänner eller familj och att delta i olika aktiviteter som förhöjer vardagen. Här har man möjlighet att leva ett aktivt och hållbart liv.

Bovieran_Nova_Innergård_kväll_Liljewall_
Elderly Couple Practising Yoga

ETT POPULÄRT BOSTADSKONCEPT

Från Borgholm i söder till Norrtälje i norr. På allt fler platser runt om i Sverige finns ett Bovieran. Det första Bovieranhuset stod färdigt i Partille 2009, en byggnad som gick under namnet Bovieran Bella. Sedan starten har Bovieran varit ett mycket omtyckt och populärt boendekoncept och idag finns dem bland annat i Karlstad, Eskilstuna, Norrtälje, Salem, Falkenberg och Vänersborg. En grundläggande del av livet på Bovieran är gemenskapen. Vinterträdgården är en centraldel av konceptet med plats för olika möten och aktiviteter. Vinterträdgården bibehåller en behaglig inomhustemperatur året om och har bidragit till Bovierans popularitet.

Alla lägenheter har en social planlösning med öppna ytor för ökad rörelsefrihet samt bra förvaring. Takhöjden och de generösa fönsterna skapar en ljus och luftig känsla i lägenheterna. Bostäderna har antingen uteplatser in mot gården eller stora balkonger som vetter mot utsidan av huset.

BOVIERAN_KÖK_Liljewall_webb.jpg
BOVIERAN_INNERGÅRD_Vinkel_2_Liljewall_pr

I den lummiga vinterträdgården går det att förlänga den sociala utesäsongen och koppla av bland palmer och olivträd under fler av årets månader. I ett Bovieranboende ska man känna sig välkommen, trygg och finna plats för att möta både andra boende såväl som besökande vänner eller njuta av en lugn stund i sin ensamhet.

I vinterträdgården finns ett gårdshus med en gemensamhetslokal som lämpar sig för fester och gemensamma middagar, men också för att anordna kurser eller andra aktiviteter. I gårdshuset finns även en bastu där man kan koppla av en stund och njuta av värmen.

BOVIERAN_BASTU_Liljewall_preview.jpg

I Bovieran förenas ett tryggt boende med social samvaro. Vi har skapat miljöer, bostäder och gemensamma ytor som låter dig få ut så mycket som möjligt av varje stund av vardagen.

BOVIERAN_INNERGÅRD_Vinkel_1_Liljewall_pr

KORTA FAKTA

STATUS: Projektstart 2006. Huset är uppfört i 27 orter. Senast inflyttad våren 2021. Projektering pågår för fler orter.

UPPDRAGSGIVARE: Bovieran AB

VERKSAMHET: Flerbostadshus för 55+, 54 lägenheter med inglasad vinterträdgård och gemensamhetslokal 

ORT: Partille, Örebro, Västerås, Nyköping, Varberg, Falkenberg, Norrtälje, Hönö, Kalmar, Järfälla, Haninge, Norrköping, Enköping, Linköping, Helsingborg, Falun, Sala, Skövde, Strängnäs, Vänersborg, Borgholm, Växjö, Karlstad, Landskrona, Eskilstuna, Salem & Staffanstorp

ÅR: 2006 och framåt

BRUTTOAREA: 4760 kvm + 1600 kvm vinterträdgård

PROJEKTTEAM

Kristen Broberg

Uppdragsansvarig/handläggande arkitekt

Michael Sjöblom

Handläggande ingenjör

Anton Johed

Medverkande arkitekt

Michael Ghersetti

Medverkande arkitekt

Ida Sjöholm

Visualiserare

Mattias Hammerman

Visualiserare

Alicia Sundell

Visualiserare

KONTAKT

Kristen Broberg

0706-30 96 32
krbr@liljewall.se

bottom of page