Bovieran_Nova_Innergård_dag_Liljewall_we

Bovieran

Bovieran är ett bostadskoncept som riktar sig till människor som är över 55 år. Generellt bygger konceptet på att skapa trygghet och gemenskap. Det som utmärker Bovieran mest är nog att den lummiga vinterträdgården som öppnar upp för ett aktivt liv året om. Liljewall har arbetat med att utveckla Bovierans bostadskoncept sedan 2006, och sedan dess har det byggts över tjugo Bovieror på olika platser i Sverige. 

logan-weaver-lK0l9pzxLps-unsplash.jpg

Det ska vara så enkelt som möjligt att umgås med grannar, med vänner eller familj och att delta i olika aktiviteter som förhöjer vardagen. Här har man möjlighet att leva ett aktivt och hållbart liv.

Bovieran_Nova_Innergård_kväll_Liljewall_
Elderly Couple Practising Yoga

ETT POPULÄRT BOSTADSKONCEPT

Från Borgholm i söder till Norrtälje i norr. På allt fler platser runt om i Sverige finns ett Bovieran. Det första Bovieranhuset stod färdigt i Partille 2009, en byggnad som gick under namnet Bovieran Bella. Sedan starten har Bovieran varit ett mycket omtyckt och populärt boendekoncept och idag finns dem bland annat i Karlstad, Eskilstuna, Norrtälje, Salem, Falkenberg och Vänersborg. En grundläggande del av livet på Bovieran är gemenskapen. Vinterträdgården är en centraldel av konceptet med plats för olika möten och aktiviteter. Vinterträdgården bibehåller en behaglig inomhustemperatur året om och har bidragit till Bovierans popularitet.

Alla lägenheter har en social planlösning med öppna ytor för ökad rörelsefrihet samt bra förvaring. Takhöjden och de generösa fönsterna skapar en ljus och luftig känsla i lägenheterna. Bostäderna har antingen uteplatser in mot gården eller stora balkonger som vetter mot utsidan av huset.

BOVIERAN_KÖK_Liljewall_webb.jpg
BOVIERAN_INNERGÅRD_Vinkel_2_Liljewall_pr

I den lummiga vinterträdgården går det att förlänga den sociala utesäsongen och koppla av bland palmer och olivträd under fler av årets månader. I ett Bovieranboende ska man känna sig välkommen, trygg och finna plats för att möta både andra boende såväl som besökande vänner eller njuta av en lugn stund i sin ensamhet.

I vinterträdgården finns ett gårdshus med en gemensamhetslokal som lämpar sig för fester och gemensamma middagar, men också för att anordna kurser eller andra aktiviteter. I gårdshuset finns även en bastu där man kan koppla av en stund och njuta av värmen.

BOVIERAN_BASTU_Liljewall_preview.jpg

I Bovieran förenas ett tryggt boende med social samvaro. Vi har skapat miljöer, bostäder och gemensamma ytor som låter dig få ut så mycket som möjligt av varje stund av vardagen.

BOVIERAN_INNERGÅRD_Vinkel_1_Liljewall_pr

KORTA FAKTA

STATUS: Byggstart 2019. Inflyttning 2021

UPPDRAGSGIVARE: Vectura och Peab

VERKSAMHET: Byggnaden är planerat för sex avdelningar med plats för 60 boende, med en uthyrningsbar del. 

ORT: Eskilstuna

ÅR: 2018–2020

BRUTTOAREA: ca 5 000 kvm

MILJÖKLASS: Silver

PROJEKTTEAM

Kristen Broberg

Uppdragsansvarig arkitekt (bygglov och förfrågningsunderlag)

Philip Hjorth

Uppdragsansvarig arkitekt (bygghandling)

Sandra Westin

Handläggande arkitekt

Alexander Björklund

Medverkande ingenjör

Husam Albaroudi

Medverkande arkitekt

Johanna Brandt

Uppdragsansvarig landskapsarkitekt

Jesper Karlsson

Miljösamordnare

Ida Sjöholm

Visualiserare

KONTAKT

Sandra Westin

0765-01 71 75
sawe@liljewall.se