top of page
Gul_3.jpg

En bok om Liljewall

 VI FIRAR 40 ÅR AV ARKITEKTUR

Året 1980 grundades arkitektkontoret Liljewall av fyra eldsjälar i Göteborg. Idag arbetar ett par hundra medarbetare på företagets fyra kontor i Göteborg, Stockholm, Malmö och Buenos Aires. Historien må vara lång men det har aldrig tidigare gjorts en bok om Liljewall. Det vill vi ändra på. Det är dags för fler att ta del av den enorma kunskapsbank och det gedigna yrkeskunnande som finns här. Med stor omsorg har vi valt ut ett tjugotal projekt som får representera Liljewall i en bok. Denna bok är en hyllning till arkitektbyrån som i år fyller 40 år.

Mokcup_10.jpg

Målbilden är att göra en aptitlig coffee table book med många vackra foton på byggnader, miljöer och människor, förpackat i en snygg design. Till bilderna vill vi berätta hur projekten har kommit till, vilka de bärande idéerna är och hur resultatet har blivit.

Med anledning av att Liljewall firar 40 år i branschen vill vi summera den gångna tiden i en bok, med ett urval av cirka tjugo projekt. Genom att berätta om projekten kan vi visa hur mycket Liljewall har betytt och betyder för svensk arkitekturhistoria. Hur gör man då när man ska börja välja bland de hundratals eller kanske till och med tusentals projekt. Vilka ska vara med? Det vi kom fram till var att vi vill visa den bredd av uppdrag som Liljewall tar sig an, både vad gäller kunskapsområden och till storlek. Därför har vi valt att ha med allt från en dansbana och ett utegym till komplexa badhus, bostadskvarter och större stadsbyggnadsprojekt. Om du upplever att projekten känns lite spretiga, är det helt korrekt. Det är ett medvetet val och vårt sätt att visa på vår styrka som sitter i bredden. Alla bidrar de på sitt sätt till att göra vårt samhälle lite bättre.

Det fina är att det finns en uppsjö av projekt att välja bland och alla projekt bär på en egen historia. Svårigheten har varit att begränsa oss. Själva urvalsprocessen, vilka just dessa tjugo projekt skulle bli, har pågått i nästan ett år. Till själva urvalsprocessen har vi haft en referensgrupp bestående av arkitekt och styrelseordförande Karl Palmberg och arkitekt och vice VD Hilda Esping Nordblom. Tillsammans har vi valt ut projekt som på ett eller annat sätt har varit viktiga för Liljewall. Ett projekt har varit en milstolpe inom ett nytt affärsområde. Ett annat är viktigt ur ett hållbarhetsperspektiv. Ett tredje för att det är världens bästa skola. And so on.

Förordet är skrivet av arkitekt Gunilla Linde Bjur som har en naturlig koppling till grundarna Bjarni Ingvason, Leif Blomkvist, Lars-Erik Karlsson och Christer Liljewall. De arbetade allihop på White i slutet av 1970-talet när de bestämde sig för att bryta sig loss och starta eget. Gunilla avstod av olika anledningar från att gå vidare med Liljewall men de har alla följt varandra under åren och samarbetat vid flera tillfällen. Grundarna, som några av dem fortfarande är verksamma inom företaget, har genom Christer Liljewall sammanfattat historien i en text som kopplas till ett arkivavsnitt.

När vi för över ett år sedan planerade för vårt jubileum valde vi färgen gult som temafärg. Därför är boken gul. Den gula färgen står för glädje, kreativitet och lustfylldhet – ord som speglar den energi och företagsanda som finns på Liljewall. Vi hoppas att denna bok ska ge dig som läser den en större inblick i Liljewall som arbetsplats och vilken påverkan vårt företag har på Sveriges arkitektur. Den här boken är till dig som arbetar eller någon gång har arbetat på Liljewall, till våra kunder, leverantörer och samarbetspartners, och till dig som är nyfiken på oss.

Mokcup_04.jpg

TEAMET

Vi som arbetat med boken sedan start är Katarina Morén Styf, Anna Kristinsdóttir och Camilla Lindahl, som alla arbetar på marknadsavdelningen. I produktionens slutskede har även vår kollega Emma Karlsmark Elfstrand och vår copypraktikant Martina Sandström kopplats på. Som bollplank har vi med oss Matilda Stannow som är erfaren arkitekt, skribent och kommunikatör. Matilda har fungerat som ett strategiskt bollplank i processen och stöttat oss i det redaktionella arbetet, vilket vi är väldigt tacksamma över.

MOREN_STYF_KATARINA_ny.png

Katarina Morén Styf

Katarina har över 10 års erfarenhet av kommunikation och varumärkesutveckling och är utbildad inom kommunikation- och marknadsföring samt grafisk form och copywriting. Under bokprojektet har Katarina deltagit med idé- och konceptutveckling och är även en av skribenterna.

KRISTINSDOTTIR_ANNA.png

Anna Kristinsdóttir

Anna är grafisk designer och fotograf, med en kandidatexamen i arkitektur från Umeå Universitet. Med sina fem års erfarenhet som Art Director, grafisk designer och fotograf i kombination med en arkitektexamen har hon en skärpa som är få förunnat. Det är Anna som står för bokens grafiska form och de flesta av fotona.

LINDAHL CAMILLA_1.png

Camilla Lindahl

Camilla är kommunikatör med en bakgrund som grafisk formgivare och textilingenjör. I 15 år har hon arbetat med kommunikation och varumärken inom arkitektur, design och kultur. Förutom idé och konceptutveckling är det Camilla som projektleder boken samtidigt som hon är en av skribenterna.

KARLSMARK ELFSTRAND EMMA 2.png

Emma Karlsmark Elfstrand

Emma har arbetat intermedialt med fotografi, layout och grafisk form för underlag till marknadsföring i 10 år. Dessutom har hon bloggat för Odalisque Magazine. Sedan tre år tillbaka arbetar hon på Liljewall i Malmö. Hon har bidragit till bokens utveckling i ett senare skede med visst textunderlag och korrektur.

SANDSTROM_MARTINA.png

Martina Sandström

Martina är copywriter och kreatör, med en examen från Yrgo i Göteborg. Hon har även gått författarlinjer på folkhögskolor. Med sina fyra års studier har hon arbetat med flera olika textformer och har en förmåga att vända och vrida på orden tills de faller på plats. Under hösten har hon praktiserat på Liljewall och bidragit med flera texter i boken.

Matilda_A03.png

Matilda Stannow

Matilda Stannow är arkitekt SAR/MSA, utbildad på Chalmers och KTH. Driver sedan 2017 egen verksamhet och arbetar som arkitekturskribent, kommunikations- och mediastrateg samt som projektledare med utbildning, kompetens- och företagsutveckling för arkitekter. Matilda har under dryga 25 år arbetat med bok- och tidskriftsproduktion, blanda annat som chefredaktör för tidskriften RUM samt under många år som redaktör på tidskriften Arkitektur och Arkitektur förlag. Projektleder föreningen Byggande Arkitekter och sitter bland annat i styrelsen för Stockholms Arkitektförening.

Gul_4.jpg
Boken kommer att vara klar i höst, men vi håller lite på lanseringen. Något att se fram emot!
bottom of page