ÅBYBADET_EXTERIOR.jpg

Åbybadet

Mölndal ska få ett nytt och modernt badhus där det kommer finnas något för alla. Här kan människor träna vattenvana, lära sig simma, leka, motionera eller bara njuta av att vara i vatten. Utöver bassängerna planeras det också gym, separat relaxavdelning med en bubbelpool utomhus och ett café.

För en stor byggnad med långa fasader, där människor går och cyklar nära längs idrottstråket, blir det viktigt att man på nära håll möter en detaljering i en mänsklig skala.

Corten-från_TrackDesign.jpg

MED ÖGA FÖR DETALJER

Ett av argumenten till Åbybadets varierande tegelfasad är att bjuda förbipasserande på en intressant och dynamisk detaljering. Genom att ha löpförband och slät fog i de horisontella banden över och under fönstren får de en karaktär av solida balkar som inramning. Övriga tegelfält är tänkta med snedskuren fog och vilt förband. Sockelvåningen har cortenutseende, som också är ett material med liv och variationer.

 

Skärmtaken till cykelställen är ritade i trä, och är tänka att fungera som reflektorer för armaturer i marken. Träets varma färg ger då en fin ton till belysningen. Den stående fönstersättningen ger ett ljus som studsar mot fönsternischernas sidor och mjukas upp innan det når in i rummet. 

VARMA OCH ROBUSTA MATERIALVAL

Invändigt präglas rummen av den ljusa träpanelen som täcker väggdelarna mellan fönsterrytmen. I bassängrummen bildar bänkar runt rummen en mörkgrå ram, klädd i granitkeramik. Ljusa golv är robusta och enkla att hålla rena.

 

Barnens bassänger har ett naturtema, och tar också upp Kvarnbyn som ett slags sagolandskap, under en mörk stjärnhimmel, ett mellanting mellan sagogrotta och lekbassäng för de minsta. Lekbassängen för de större barnen har också vattensprutande djur, men här kommer en konstnär att skapa en unik gestaltning i samarbete med arkitekten. Dessa bassängers bottnar är tänkta i melerade färger för att ge en mjuk livfullhet. Kulörer ska samordnas med möjlig färgad belysning för att ge djup till färgtonerna. Här finns många attraktioner med vatten och bubbel, strömkanal med vattenridå, och rutschkanor.

KOPPLA AV INOMHUS ELLER PÅ TERRASSEN

Relaxavdelningen är avskilt belägen i sydvästra hörnet, men ändå kopplad till multibassäng och 50-metersbassängen. Belägen i ett innerhörn finns goda förutsättningar för att terrassen ska få ett vindskyddat mikroklimat, och genom att låta en trädridå växa upp kring relaxen och dess terrass kan man skapa en avslappnande känsla av att befinna sig i naturen, trots närheten till trafikled och industri.

 Det första spadtaget för nya Åbybadet togs i augusti. Simhallen beräknas stå klar för invigning 2023.

Fasadens_vågor.jpg
Image by Matt Hardy

Åbybadets fasads rytm av fönster och nischer bildar en rytm med varierande amplitud, som vågor som följer varandra på havet.

KORTA FAKTA

UPPDRAG: Nybyggnad

STATUS: I början av 2019 startades projekteringen och hösten 2020 påbörjades byggnationen. Badhuset beräknas stå klart 2023.

TOTALENTREPRENÖR: Vestia

BYGGHERRE: Vestia Construction Group

HYRESGÄST: Mölndals kommun

ORT: Mölndal

ÅR: 2019-

BRUTTOAREA (BTA):  ca 10 370 kvm 

BASSÄNGER: Multibassänger , 50m tävlings- och träningsbassäng, 25m-Bassäng, Undervisnings- och Lekbassäng, Barnbassäng,

ÖVRIGT: Bastu- och relaxavdelning och fik.

PROJEKTTEAM

Bjarni Ingvason 

Senior adviser

Bo Wallin

Uppdragsansvarig ingenjör

 

Anders Nilsson

Handläggande ingenjör

Frida Ullman

Handläggande ingenjör

 

Ana Romano

Medverkande arkitekt

Gustav Hammerbo

Medverkande arkitekt

 

Andreas Johansson

Landskapsarkitekt

 

Alexandra Claesson

Ljusdesign

KONTAKT

Bo Wallin

0765-48 70 23

bowa@liljewall.se